kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Nisan 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MELİHA OKUR

Neçirvan niye geliyor?

Bugün Yakın Avrasya'nın önemli ülkesi Türkiye'nin burnunun dibindeki 'Irak'a yeniden odaklanacağız. Sakın ola, "Niçin Irak?" diye sormayın. Tarih netleşmedi ama Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ve ekibi Türkiye'ye geliyor.
Daha ne olsun! Haber çok çok önemli.
Diyeceksiniz ki, "Neçirvan Barzani niye geliyor?"
Önce bir ay öncesine dönelim. Çünkü bir ay önce Güney Kore ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasında önemli bir anlaşma imzalandı. Herkes şaşırdı. Güney Kore, Kuzey Irak'ta 'petrol ve doğalgaz haklarıyla ilgili' çok önemli bir kaynağı ele geçirdi.
Güney Kore deyip geçmeyin!
Güney Kore, 2003 yılından bu yana işgal güçleriyle birlikte Irak'ta bulunuyor. Üstelik Erbil'in güvenliğinden sorumlu.
Hal böyle iken vakit kaybetmiyor, çok önemli bir anlaşmaya imza atıyor.
İşe bakın!
Eğer bir ülke, kendi ülkesini işgal eden bir ülke ile petrol ve gaz anlaşması yapabiliyorsa, Türkiye neyi bekliyor acaba?
Hiç ama hiç vakit kaybetmemeli.
Uyanmalı!..
Harekete geçmeli. Çünkü Irak'ta çok fazla yatırım yapma şansı var.
Kulislerden yansıyanlara bakılırsa, geçen ay başında Türkiye'yi ziyaret eden Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, "Türkiye'ye 55 petrol kuyusu vermeyi planlıyoruz. Petrol ve doğalgaz boru hatları da Ceyhan'a ulaşacak. Dolayısıyla Türkiye ile ilgili olarak 25 milyar dolarlık bir paket hazır," demiş.
Konuyla ilgili açıklama yapılmadı. Ancak biz üzerinde durmalıyız.
Galiba fitili Talabani'nin Türkiye ziyaretinin hemen arkasından Ortadoğu gezisine çıkan ve sürpriz bir biçimde Bölgesel Kürt Yönetimi'ni ziyaret eden ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ateşledi.
Diyorlar ki, "Cheney, Erbil'deki konuk evinde kendisini ağırlayan Başbakan Neçirvan Barzani'ye, 'Türkiye ile birlikte hareket edin!' uyarısında bulunmuş."
Türkiye'de ortalık toz duman. Fakat bu gezi, gündemin ilk sırasına oturdu.
Başta Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olmak üzere Ankara'da sessiz bir hazırlık sürüyor. Bir türlü petrol paylaşım ve petrol kanununu meclisinden geçiremeyen Irak Hükümeti ise gelişmeleri izliyor.
Çünkü mayıs ayında ABD askerleri kademeli olarak Irak'tan çekilecek.
Irak'ta tüm dengeler değişecek!