kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Çalkantılı güven ortamına bir darbe daha"

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesinin AKP'yi kapatma davasını kabul etmesinin yurtdışındaki yankıları sürüyor. Financial Times gazetesi, "Mahkeme, eğer AKP'nin 'laiklik karşıtı' faaliyetlerde bulunduğuna karar verirse, şirketler ve yatırımcılar Türkiye'den uzaklaşabilir. Bu da ülkenin para birimi ve borsasına daha da zarar verecektir" yorumunu yaptı. Gazete "Türkiye'nin zaten çalkantılı olan güven ortamına bir darbe daha" ifadesini de kullandı.

Financial Times gazetesi, Şirketler ve Piyasalar ekinde AKP'yi kapatma davasının Türkiye'de piyasalara etkisini değerlendirdi. Analizinde "Türkiye'nin zaten çalkantılı olan güven ortamına bir darbe daha" başlığını kullanan gazete,

"Türkiye'nin en son ihtiyacı olan şey siyasi sorunlardı" diye yazdı. Yorumda şu görüşlere yerverildi :

"Küresel kredi sıkışıklığı nedeniyle parası, borsası ve borçlanma durumu zaten baskı altında olan Türkiye'de, iktidar partisinin kapanmasına yol açabilecek bir sürecin başlaması, piyasaları daha da sıkıntıya soktu.

Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılması ile ilgili davayı ele almaya karar vermeden önce bile, gelişmekte olan piyasalar arasında Türkiye'nin performansı en kötüler arasında yer alıyordu.

Mahkeme, eğer AKP'nin 'laiklik karşıtı' faaliyetlerde bulunduğuna karar verirse, şirketler ve yatırımcılar Türkiye'den uzaklaşabilir. Bu da ülkenin para birimi ve borsasına daha da zarar verecektir."

Financial Times, bu durumda Merkez Bankası'nın da yüzde 9.1 gibi yüksek bir düzeyde olan enflasyonla mücadele etmek ve lirayı korumak için faizleri yüzde 15.25'ten daha da yukarı çekebileceğini belirtti.

ANKA




-"YATIRIMCILARIN CİDDİ KAYGILARI VAR"



Bu arada, RBC Capital'dan gelişmekte olan piyasalar uzmanı Paul Biszko'ya göre, bu olaydan önce yatırımcılar Türkiye'deki siyasi sorunları görmezden geliyordu. Ancak artık siyasi vaziyet fazlasıyla kötüleşti ve çok sayıda yatırımcı da bu nedenle ciddi anlamda kaygılı.(ANKA)

(CN/ZG)