kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'den yatırım çağrısı

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuveyt Emiri El Sabah'ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağını belirterek, işadamlarına "Ekonominin kurallarını en iyi şekilde, karşılıklı çıkar faydalarını en iyi şekilde değerlendirip iş birliği yapmaya sizleri teşvik ediyoruz" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah'ın ziyaretinin, sadece Türkiye'yle Kuveyt'in değil, bütün Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında yeni bir dönemin, yeni bir sayfanın açılmasına katkı sağlayacağını söyledi.

DEİK-Türk Kuveyt İş Konseyi tarafından düzenlenen "Türk Kuveyt İş Adamları Toplantısı" Cumhurbaşkanı Gül ve Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah'ın, katılımıyla Sait Halim Paşa Yalısında yapıldı.

Gül toplantıda yaptığı konuşmada, El Sabah'ın Türkiye ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, bu ziyaretin Türkiye ile Kuveyt arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfa açacağını söyledi. Ziyaretin Türkiye ile Kuveyt'i değil, bunun da ötesinde bütün Körfez ülkeleriyle Türkiye arasında yeni bir dönemin başlamasına katkı sağlayacağını dile getiren Gül, her iki ülkenin devlet liderlerinin bu toplantıda bulunmasının her iki devletin en üst seviyede işadamlarını işbirliğini teşvik ettiğini gösterdiğini söyledi. Gül, işadamlarına "Artık iş size kalmış vaziyette... Ekonominin kurallarını en iyi şekilde, karşılıklı çıkar faydalarını en iyi şekilde değerlendirip iş birliği yapmaya sizleri teşvik ediyoruz" diye konuştu.

DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yılcalı da konuşmasında, iki ülke arasındaki ticaret hacminin hala 310 milyon dalır gibi çok küçük seviyede bulunduğunu belirterek, karşılıklı ticaret ve yatırımların hızla artmasını beklediklerini söyledi. Yılcalı, 2007 yılında cari fazlası 50 milyon doları aşan Kuveyt'in petrol dışı gelirlerini artırmaya yönelik çabalarını dikkatle izlediklerini ifade etti. Türkiye olarak son yıllarda kat ettikleri büyük mesafenin herkesin gözünün üzerinde olduğu bir ülke haline geldiklerini dile getiren Yılcalı, Türkiye'de daha fazla Kuveytli yatırımcıyı görmek istediklerini kaydetti.

Türkiye'de ekonomik gelişmeleri aktararak devam ettiği konuşmasında Rona Yılcalı, bugüne kadar dünyada 110 milyar dolarlık proje üstlenen Türk taahhüt sektörünün yalnızca 2007 yılında 20 milyar dolarlık iş hacmi yarattığını söyledi. Yılcalı, şimdiye kadar Türk müteahhitlerin Kuveyt'te üstlendikleri projelerin yetersiz olduğuna dikkat çekti.

Kuveyt bankalarının Türk bankalarının riskini almadığını, bu nedenle her türlü teminat mektubunun ancak dolaylı olarak sağlanabildiğini vurgulayan Rona Yılcalı, iki ülke bankaları arasında doğrudan bir ilişkinin kurulmasının Türkiye ve Kuveyt arasındaki iş hacminin genişlemesini sağlayacağını ifade etti.

Rona Yılcalı, iki ülke arasında hava ulaşımının yetersiz ve pahalı olmasının da ticareti engelleyen önemli bir unsur olarak gördüklerini vurgularken, deniz ve kara ulaşımının yaygınlaştırılmasının ticareti artırıcı bir etki yaratacağına olan inancını dile getirdi.

Yılcalı, Kuveytli yatırımcıları, Balkanlar ve Orta Asya gibi pazarlara Türk yatırımcılarla ortaklaşa yatırım yapmaya davet etti.

Konuşmaların ardından TOKİ ve Kuveyt Yatırım İdaresi arasında işbirliği anlaşması imzalandı ve Yılcalı Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El Ahmet El Cabir El Sabah, ziyaretinin anısına hediye verdi.

(ANKA)