kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Merkez Bankası Başkanı'ndan uyarılar

Yeni Haber
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, son dönemlerde birtakım siyasi istikrarsızlıkların Türk finansal piyasalarını büyük sıkıntıya soktuğunu söyledi. Yılmaz, "Ben Türkiye'nin risk priminin, önümüzdeki yıllarda makro ekonomik koşullarda gelişme olmazsa ve kurumsal reformlar yapılmazsa daha da yüksek olmasını bekliyorum" dedi.

Bilkent Otel'de bu yıl ikincisi düzenlenen 'Ekonomide İyi Yönetişim' Konferansında konuşan Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, 2007'nin ortalarından başlayan ABD kaynaklı global dalgalanmanın büyüklüğünün 2006 yılında yaşanandan çok daha fazla olduğunu söyledi.

Özellikle konut fiyatlarının düşmesi ve bunun ardından mortgage piyasası ve ipoteğe dayalı birtakım menkul kıymetlerle ilgili sorunlar nedeniyle sıkıntı yaşandığını vurgulayan Yılmaz, "Zaman içinde yatırımcılar finansal araçların değerlemeleri konusunda rahatsız olmaya başlamışlardır. Büyük finansal kuruluşlar, çok büyük zararlar bildirmektedir. Özellikle risk iştahında böyle bir düşüş yaşanması, karşı tarafın kredi riski ile ilgili endişeleri sonucunda kısa vadeli kredi ve para piyasalarında büyük bir bozulma yaşanmış ve bunun sonucunda da büyük bir likidite sıkışması ortaya çıkmıştır. Likidite sorunları, ödeme sorunlarıyla birleştiği zaman global finansal piyasaların direncini test eden bir durum ortaya çıkmaktadır. Biz hala tünelin sonundaki ışığı bekliyoruz" diye konuştu.
Yılmaz, risk algılamalarındaki bozulmaların, kalkınmakta olan ülkelerin risk primlerini de artırdığını söyledi. Şimdiye kadar Türkiye'nin risk primlerinde gerçekleşen artışların diğer kalkınmakta olan ülkelerdeki artışlarla uyumlu olduğunu kaydeden Yılmaz, "Her ne kadar son dönemlerde birtakım siyasi istikrarsızlıklar Türk finansal piyasalarını büyük bir sıkıntıya soksa da. Ben Türkiye'nin risk priminin, önümüzdeki yıllarda makro ekonomik koşullarda gelişme olmazsa ve kurumsal reformlar yapılmazsa daha da yüksek olmasını bekliyorum" diye değerlendirmede bulundu.

Yılmaz, son 20 yılın küreselleşme, regülasyon ve özelleştirme çağı olarak tanımladı. Bu nedenle 'yönetişim' kavramının önemli bir konu haline geldiğini vurgulayan Yılmaz, 1990'ların sonunda Güneydoğu Asya'da yaşanan ekonomik krizin, iyi yönetişim uygulamaları olmadığı takdirde, ekonomik kalkınma açısından başarılı olan ülkelerde bile sorun yaşanabildiğini gösterdiğine dikkat çekti. Yılmaz, devletlerin ekonomi üzerindeki kontrolü azaldıkça yönetişim kalitesinin daha belirleyici hale geldiğini söyledi. Yılmaz, "Bugün finansal piyasalarda akut bir kriz yaşanmaktadır. Özellikle küreselleşmenin ortaya çıkmasından bu yana en akut kriz olarak adlandırılabilir" diye konuştu.

CİHAN