kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gül, Emniyet Teşkilatı’nın 163. yıldönümünü kutladı.

AKP'nin Gül savunması

ZÜBEYDE YALÇIN ANKARA
Yargıtay, Aziz Nesin'in kendisine "Vatan haini" diyen Kenan Evren hakkında açmak istediği tazminat davasına, Evren Cumhurbaşkanı olduğu için izin vermemişti..
İLİŞKİLİ HABERLER
AKP'nin Gül savunması
Anayasa Mahkemesi'nin, Cumhurbaşkanı Gül için AK Parti kapatma davası kapsamında yargılanma kararı vermesi tartışmalara neden oldu. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı AK Partili Ahmet İyimaya, Gül ile ilgili yapılan işlemin yanlışlığını Kenan Evren'i örnek göstererek savundu. 1987'deki kararında Yargıtay, cumhurbaşkanı olduğu için Evren hakkında tazminat davası açılmasına izin vermemişti. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 12 Eylül dönemine damgasını vuran "Aydınlar Dilekçesi"ni hazırlayanlar için Manisa'nın Gördes ilçesinde yaptığı bu konuşmada "Vatan hainleri" demiş, dilekçeye öncülük eden yazar Aziz Nesin de kişilik haklarına saldırıda bulunduğu gerekçesiyle Evren hakkında manevi tazminat davası açmıştı. Ancak Ankara 9. Asliye Hukuk Mahkemesi, "görevi sırasındaki işlemlerden ötürü sorumsuzluğu ve yargı bağışıklığı bulunan Cumhurbaşkanı hakkında dava açılamayacağını" belirterek başvuruyu reddetmişti. Temyizde de Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi mahkemenin kararını şu ifadelerle onaylamıştı:

AVRUPA'DAN DÖNDÜ
"Cumhurbaşkanı, esas itibariyle görevi ile ilgili eylemlerden dolayı sorumsuzdur. Anayasa ve kanunlarda yapılması istenen değişikliklere de yer verilen 'Türkiye'de demokratik düzene ilişkin gözlemler ve istekler' başlıklı dilekçe kendisine sunulan Cumhurbaşkanının, yurt gezisi sırasında 'Aydınlar Dilekçesi' ile ilgili olarak görüş açıklamasının görevi ile ilgili olduğu kuşkusuzdur." Aziz Nesin, konuyu Avrupa İnsan Hakları Komisyonu'na götürdü. Komisyon da Yargıtay'ın görüşünü benimseyip, davayı reddetti.