kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Destekleme ödemesinde başvurular ne zaman?

Yeni Haber
Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticiler kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 15 Nisan'a, dane mısır için de 30 Nisan'a kadar başvurabilecek. 2007 yılı ürünü kütlü pamuğa kilo başına 29 YKr, sertifikalı kütlü pamuğa 34.8 YKr, yağlık ayçiçeğine 20 YKr, soya fasulyesine 22 YKr, sertifikalı soya fasulyesine 26.4 YKr, kanolaya 22 YKr, dane mısıra 2 YKr, aspir için 22 YKr ve zeytinyağına da 20 YKr destekleme primi ödenecek.

2007 Yılı Ürünü Kütlü Pamuk, Yağlık Ayçiçeği, Soya Fasulyesi, Kanola, Dane Mısır, Aspir ve Zeytinyağı Üreticilerine Destekleme Primi Ödenmesine İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı'nın uygulamasına ilişkin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ, Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğe göre, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı (ham rafinajlık veya naturel) üreticileri ile bu ürünlerin tohumluk üretici kuruluşları ile sözleşmeli üretim yapan üreticiler de prim ödemelerinden yararlanabilecek.

Tarımsal Destekleme ve Yönlendirme Kurulu tarafından, 2007 yılı ürünü destekleme primi miktarları kilo başına; kütlü pamukta 29 YKr, sertifikalı kütlü pamukta 34.8 YKr, yağlık ayçiçeğinde 20 YKr, soya fasulyesinde 22 YKr, sertifikalı soya fasulyesinde 26.4 YKr, kanolada 22 YKr, dane mısırda 2 YKr, aspirde 22 YKr olarak önceki yılla aynı düzeyde belirlenirken, zeytinyağında 20 YKr'ye yükseltildi. Ayrıca, sertifikalı tohumluk kullanılarak kütlü pamuk/soya fasulyesi üretimi yapan ve bu durumu belgelendiren üreticilere ürüne verilecek prim miktarının yüzde 20'si oranında fazla ödeme yapılacak.


NİSAN'DAN SONRAKİ BAŞVURULAR KABUL EDİLMEYECEK

Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen üreticiler, kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola ve aspir için 15 Nisan'a, dane mısır için de 30 Nisan'a kadar başvurabilecek. Bu tarihten sonra yapılan başvurular ise kabul edilmeyecek. Destekleme primi ödemesinden yararlanmak isteyen zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi 2 Haziran, bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 1 Ekim olarak belirlendi.

İl komisyonları, ödemeye esas yapacakları incelemelerin sonuçlanmasını müteakiben Çiftçi Kayıt Sistemi'nden aldıkları ve onayladıkları il icmal listelerini Tarım ve Köyişleri Bakanlığına gönderecek. Bakanlık ödemeye esas icmal listelerindeki toplam prim miktarlarını ödemelerin yapılabilmesini temin için elektronik ortamda Ziraat Bankası'na öndeme yapacak. Gerekli kaynağın banka şubelerine aktarılmasından sonra prim ödemeleri yapılmaya başlayacak.

Destekleme prim ödemesinden çiftçi kayıt sisteminde (ÇKS) özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olmayanlar, ÇKS'de kayıtlı olduğu yer dışında başka yerde prime müracaat edenler, 2007 yılı ÇKS'de kayıtlı olmayan arazilerinde prime esas ürünleri üretenler, rafine edilmiş zeytinyağı üretenler yararlanamayacak.

(ANKA)