kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Nisan 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Zafer Kurtul

'Kurdaki yükseliş normal ihracata da destek olacak'

Akbank Genel Müdürü Kurtul, iç ve dıştaki iki olumsuz gelişmeye rağmen kur ve faizde anormal bir hareket olmadığını vurguladı, "Kurun bir miktar yükselmesi ihracatı olumlu etkileyecek" dedi..
Akbank Genel Müdürü Zafer Kurtul, global çalkantı ve iç politik gelişmelere rağmen kur ve faizdeki dalgalanmanın normal bodyutlarda kaldığını ifade ederek, "Bu ülkemizin ekonomik altyapısının kaliteli olduğunu gösteriyor" dedi. Kurtul, Akbank Kurumsal Bankacılık ve Ak Yatırım'ın yeni dönem stratejilerinin anlatıldığı basın toplantısında yaptığı konuşmada, kurdaki bir miktar düzeltmenin ihracatın desteklenmesi açısından olumlu katkı yapacağını ifade ederek, "Dalgalanmada hem yurt dışı, hem yurt içinin etkili olduğunu söyleyebiliriz. Ancak yüzde 60-70'i yurt dışı kaynaklı diyebiliriz'' şeklinde konuştu. Kurtul, dünyada büyümenin durmasının enflasyonu düşürücü etki yapacağını, dolayısıyla 2008 yılında politik istikrarın devam edeceği varsayımıyla faiz oranlarındaki düşüş trendinin devam edeceğini düşündüklerini aktardı. Kurtul, ayrıca yıl sonu Merkez Bankası günlük faiz oranlarındaki yüzde 14,25'lik tahminlerinin gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.

BANKALAR YÜZDE 20 BÜYÜYECEK
Kurtul, YTL kredileri payının yüzde 65 civarında olduğunu, Akbank'ın da aynı orana sahip olduğunu belirterek, 2008'de likidite yönetiminin en önemli konuyu oluşturduğunu söyledi. Uzun vadeli YTL kredilerini fonlamak için yurt dışından swap yapıldığına değinen Kurtul, 2008'de yurt dışındaki swap piyasasında likidite darlığı nedeniyle bunun biraz daha zorlaşacağını ifade etti. Kurtul, sendikasyon kredilerinde bu yıl bir sorun görmediğini, ancak fiyatlandırmalarda sorun yaşanabileceğini aktardı. Bu yılın ilk 3 ayında kredilerde ''fena olmayan'' bir büyüme yaşandığını, konut kredilerinde ilk 3 ayda yıllık bazda yüzde 35'lik bir büyüme kaydedildiğini belirten Kurtul, önümüzdeki dönemde sektörün toplamında kredilerde yüzde 20'lik bir büyüme öngördüklerini bildirdi. Kurtul kredi kartında kart ücretlerinin kaldırılmasıyla ilgili olarak "Kredi kartı piyasası bankaların rekabet ettiği piyasa. Serbest piyasada fiyatı arz ve talebin belirlemesi lazım. Fiyata müdahale, olumlu sonuç vermeyecek. Bankalar böyle bir ürüne yeterince yatırım yapamayacak ve hizmet kalitesi düşecektir" dedi.