kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Lübnan'da 1 Nisan şakası:"Devlet başkanı seçildi"

Yeni Haber
Siyasi kriz nedeniyle geçen yıldan bu yana devlet başkanının seçilemediği Lübnan'da halkın yüzü birçok gazetenin "Devlet Başkanı Seçildi" şakasıyla bir an olsun güldü. ..
"Yeter" adlı sivil toplum örgütünün hazırladığı şaka, "Bitti. Çözüldü" başlığını taşıyor.

Şaka, "Hafta sonunda Şam'da düzenlenen Arap Birliği zirvesinin sonunda Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa Lübnan'a geldi ve siyasi yetkililerle görüştü. Hemen sonra milletvekilleri parlamentoya gitti ve devlet başkanını seçti. Dünün düşmanları samimi şekilde kucaklaştı ve töreni kokteyl izledi" diye devam ediyor.

Ulusal birlik hükümetinin kurulduğunun, eski Başbakan Refik Hariri ve 2005'ten bu yana suikaste kurban gidenlerin faillerinin bulunduğunun kamuya açıklandığı belirtilen şaka metninde, "Tüm bunların 1 Nisan'da olduğu" ifadesiyle, şaka imasında bulunuluyor.

Örgüt yetkililerinden Yuma Fevaz, "durumun ne kadar can sıkıcı hale geldiğine, dünyada normal bir işlem olan devlet başkanı seçiminin Lübnan'da hayal olduğuna dikkati çekmek için böyle bir şaka hazırladıklarını" belirtti.

Fevaz, "Lübnanlıların umutlarını kaybetmemek için artık yalana ihtiyaçları var" diye konuştu.

Bağımsız El Balad gazetesi ise muhalefet lideri Mişel Aun ile çoğunluk liderlerinden Saad Hariri'nin kucaklaştığı ve "Bugün devlet başkanı olacağız" sözleriyle birbirini kutladığı karikatüre yer verdi.Emil Lahud'un 24 Kasımda görev süresini doldurarak makamını boşaltmasından beri yerine devlet başkanı seçilemiyor. Parlamentonun devlet başkanı seçimi için yapması gereken oturumu 17. kez ertelendi.

1 NİSAN ŞAKALARININ ''EN VAHİMLERİNDEN''

ABD'de yapılmış "en vahim" 1 Nisan şakalarından biri, ABD'nin 37. Başkanı Cumhuriyetçi Richard Nixon'un (1913-1994) ölmeden iki yıl önce ansızın peyda olarak ''Yeniden Başkan adayıyım'' demesiydi.ABD'nin ciddi yayın organı Ulusal Radyo (National Public Radio), 1992 1 Nisanında tüm ABD'yi ''Labrador soğuk duşundan'' geçiren buz gibi şakayı yapmıştı.

Washington'da 1972'de Potomac Irmağı'nın kenarında Watergate İş Merkezinde Cumhuriyetçi Parti tarafından rakip Demokrat Parti'nin yazıhanesine gizli dinleme mikrofonu yerleştirildiğinin ortaya çıkması üzerine ayyuka çıkan ''Watergate Skandalı''nın mimarı Nixon, istifa etmek zorunda kalmıştı. Nixon'un yerine ''ne suya, ne sabuna dokunan, etliye, sütlüye karışmayan Başkan Yardımcısı'' olarak tanınan Gerald Ford (1913-2006) 38. Başkan olarak Beyaz Saray'a oturmuştu.

ABD'nin Ulusal Halk Radyosu'nun 16 yıl önceki Nisan şakası hakikaten müthişti: Komedyen Richard Little 80 yaşındaki Richard Nixon'un sesini harfiyen taklit ederek ulusa sesleniyordu:

''Yeniden adayım yurttaşlarım. Hiç mi hiç yanlış iş yapmadım. Yapmam da.'' O yıl Bill Clinton, Demokrat Parti'den ABD'nin 42. Başkanı oldu.Ulusal Radyo'nun şakası, Amerikan halkının bazı kesimini çileden çıkarmış, ''Watergate rezaletinin kuklacısı nasıl olur da yeniden aday olur'' dedirtmişti.

Radyonun bu şakayı yapabilmesinde, Nixon'un Watergate ile aynı yıl Şubat 1972'de Çin Halk Cumhuriyeti'nin ''Yüce Serdümeni'' Mao Zedong (1893-1976) ile Pekin'de görüşerek dünya kaderini çizen politikacılar içinde ''en ağır toplardan'' olması rol oynamıştı.

AA