kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BÜFELER YAŞADI ... Stat çevresinde 780 bin YTL'lik bir ekonomi oluşacak.

30 milyon YTL'lik maç!

FATİH ATALAY
Fenerbahçe-Chelsea karşılaşması bilet satışından taraftarların Türkiye'de konaklamasına kadar 22.6 milyon YTL'lik değer yaratacak. Bir maçla dönecek toplam para 30 milyon YTL'yi bulacak..
Futbolun sadece futbol olmadığı, 'bacasız sanayi' şeklinde nitelendirildiği günümüzde sahada yapılan mücadele dışında yarattığı ekonomik değerde ülkeler ve takımlar açısından büyük önem taşıyor. Peki Türkiye'de ve dünyadaki futbolseverlerin merakla beklediği, çarşamba günü oynanacak olan Fenerbahçe- Chelsea maçı ne kadarlık bir ekonomik değer yaratacak?

3.4 MİLYON YTL'LİK DÖVİZ
52 bin kişilik Şükrü Saraçoğlu Stadı'nın 30 bin kişilik yeri kombine, bin 135 kişilik yeri ise UEFA ve sponsorlardan dolayı satışa çıkmadı. Fenerli taraftarlar için 19 bin 880 kişilik bilet satışa çıkıp, çok kısa bir süre içinde tükenmişti. Fenerbahçe'nin kasasına biletlerden 5 milyon YTL'lik bir hasılat girdi. (Bir bilet ortalama 250 YTL) Diğer yandan Chelsea taraftarı için 2 bin 454 kişilik kontenjan açıldı. Chelsea'li yöneticileri ve futbolcuları bu rakama katınca 2 bin 500 civarında kişinin maç için Türkiye'ye gelmesi söz konusu. Bu rakamı 2 günlük konaklama (günlük 120 YTL), uçak bileti (310 sterlin, 775 YTL), kişisel harcamalar (günlük 150 YTL'den 2 gün) ve maç biletini (kale arkası 50 YTL) toplayıp, çarpınca 3 milyon 400 bin YTL'lik bir dövizin maç sayesinde Türkiye'ye gelmesi planlanıyor. Fenerbahçe çeyrek finalde Chelsea'yi eleyip yarı finale çıktığı takdirde UEFA'dan 3 milyon Euro'luk bir gelir kapısı da elde etmiş olacak. Bu yüzden yarın oynanacak maç tam tamına 1 milyon 500 bin Euro'luk bir maç diyebiliriz. Maça gelecek 52 bin taraftarın maç günü stat ulaşımı, maç önce ve sonrasında yeme ve içmeye en azından kişi başı
15 YTL bırakması bekleniyor. Bu da 780 bin YTL civarında bir gelire denk geliyor. Bu rakamlara Fenerbahçeli yöneticilerin Beşiktaş maçından sonra Chelsea'yi de yenmesi durumunda futbolculara vermeyi taahüt ettiği 5 milyon Euro'luk primi de eklersek, hesabımız tam tamına 22 milyon 630 bin YTL'ye denk geliyor.

PRİM 5 MİLYON EURO
Bu hesaplamaya içinde maçı Türkiye'de yayınlayacak televizyon kuruluşunun elde edeği reklam geliri, Şükrü Saracoğlu Stadı'nın reklam geliri, UEFA'nın Fenerbahçe'ye maç sonrasında belirleyeceği yayın hakkı geliri, Fenerium'da satılan forma ve bayraklardan elde edilen gelir, maçı seyretmek için alınan plazma ve LCD'ler, bugün oynatılmaya başlanacak Fenerbahçe-Chelsea iddaa kuponları ile Türkiye ve Fenerbahçe'nin tanıtım gelirleri dahil değil. Bu parametreleri de hesaplamaya ekleyince yarınki maçın 30 milyon YTL'lik bir değer yaratması planlanıyor.
Haberin fotoğrafları