kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
(Soldan sağa) Prof. Muhammet Eltez, Günter Benik, Prof. Gül Asiye Ayçık ve Nuri Sözkesen.

"Az elektrikle, çok ısı üreten madde bulduk, Nobel'e adayız"

Hacer GEMİCİ EKONOMİ
UFO'lara merakı ile bilinen Denizlili Tekstilci Sözkesen "Minimum elektrik ile maksimum ısı sağlayan Hibrit Isı Maddesi (HIM) buldum. Nobel'e adayız" diye ortaya çıktı..
İLİŞKİLİ HABERLER
"Az elektrikle, çok ısı üreten madde bulduk, Nobel'e adayız"
İki yıl sonra ilk seferini yapacak olan Uzay Dolmuşu için sıraya giren ilk Türk olan ve UFO'lara olan merakı ile de bilinen Denizlili Tekstilci Funika Holding'in sahibi Nuri Sözkesen minimum elektrik enerjisi ile maksimimum ısı elde eden 'akıllı bir madde' icat ettiğini öne sürdü. Muğla Üniversitesi'nden profesörler ile basının karşısına çıkan Sözkesen, Alman Energieten AG ile de icadın dünya genelinde pazarlaması için ortaklık kurdu. Energieten AG Başkanı Günter Benik'in de katıldığı toplantıda konuşan Sözkesen, Hibrit Isı Maddesi adı verilen ve kısaca HIM olarak ifade edilen icatlarının dünyanın en büyük buluşu olduğunu öne sürerek, "Nobel Fizik Ödülü'ne aday olacağız" şeklinde iddialı bir ifade de kullandı. Söz konusu icadın yaklaşık iki yıllık bir çalışmanın emeği olduğunu anlatan Sözkesen konuyla ilgili şunları söyledi: "Yeni geliştirilen yaklaşımla maddelerin içinde varolan saklı enerji paketçikleri ortaya çıkarılıyor. Isı sektöründe bir devrim yaratacak HIM'ın en önemli özelliği minimum elektrik enerjisi ile istenen düzeyde yüksek sıcaklıkların elde edilmesi ve yüksek kalorinin sağlanması. Bu melez madde aldığı elektrik enerjisini ısıya çevirerek içerisinde depoluyor ve düşük voltajla çalışabiliyor."

1 MİLYAR YTL'LİK TASARRUF
Söz konusu icat içinde radyoaktif maddelerin bulunmadığını ve çevre kirliliği de yaratılmadığını önü seren Sözkesen, sadece konut ve ofis sektöründe bu malzemenin kullanılması ile yapılacak yılılk tasarrufun Türkiye için yaklaşık 1 milyar YTL, dünya için ise yaklaşık 100 milyar dolar olacağını kaydetti. Sözkesen, "Kullanılmakta olan rezistans tel ve çubuklar bu maddeyle değiştirilebilir. Bu tür bir değişim ile ısıtma ve verimliliği yaklaşık iki katına çıkacak" dedi.
Haberin fotoğrafları