kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Köyün ismini janta, yemeğini lastiğe dünya markası yaptılar

ŞAH TANYERİ
Bayburtlu Ulvi ve Abdurrahman Keskin kardeşler, Almanya'daki lastik ve jant işlerinde köylerinin eski adı "Mam" ile yöresel yemekleri "Ziron"un Almanca telaffuzunu marka yapıp Avrupa'ya kabul ettidi..
Bayburt'tan 1980'li yıllarda Almanya'ya giden Keskin ailesinin çocuklarının başarısını sayfamıza alıyoruz. Halen Almanya'da yaşayan Keskin kardeşlerin Bayburt'ta satın aldığı tuğla fabrikasına gidip, yurtiçi satış sorumlusu Ahmet Keskin'den bilgileri aldık. 15-16 yaşlarında Almanya ile tanışan Ulvi ve Abdurrahman Keskin kardeşler, bir yandan okula giderken, bir yandan da eniştelerinin işlettiği bakkalda çalışırlar. Otomobil pazarlarını gezip, alım satım işine girerler. Bakkalın yanında bisiklet, teker ve jant satışını başlatırlar.

LASTİK, KORE'DEN GELİYOR
1989 yılında okulu bırakıp bütün güçleriyle ticarete sarılırlar. İyi kâr olan lastik satışına girip ilk lastik dükkanlarını açarlar. 1995 yılına kadar 5 şehirde daha dükkanları devreye girer. 1995'de "Keskin Tuning'' adıyla lüks sınıfa hitap eden kendi jantını üretmeye başlar. Herkese ve her keseye hitap edebilecek ikinci bir marka ürün olarak, 2000 yılında köylerinin eski ismi olan "Mam'' jantlarını piyasaya sürerler. Sıra lastik üretimine gelmiştir. Kore'de bir fabrika ile anlaşıp bu ülkede lastikleri üretme kararı alırlar. Lastik sektörüne kendi markalarıyla girme kararı alınca, marka adı olarak evrensel bir kelime ararken, aradıklarını, kendi özlerine ait bir kavramda bulurlar. Bayburt yöresinin yemeği olan Ziron'u, Almanca'da telaffuz edildiği şekliyle "Syron'' olarak dünya markası bir lastik haline getirirler. Avrupa ve Türkiye'de pazara sunarlar.