kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Nisan 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dış basından karara tepkiler

Yeni Haber
Anayasa Mahkemesi'nin, AKP'yi kapatma davasını kabul etmesi dünyada büyük yankı buldu. Davanın açılması ile Türkiye'nin siyasi ve ekonomik istikrarının riske atıldığı yorumlarını yapan yabancı medya, "Türkiye, krize atıldı", "Başarılı ekonomik canlanmanın geleceği riskte", "Türkiye siyasi ve ekonomik istikrarsızlıkla karşı karşıya", "Patlama tehlikesini içeren dava", "Ciddi istikrarsızlık yaratılabilir" gibi görüşleri dile getirdi.

GUARDİAN: "TÜRKİYE KRİZE İTİLDİ"


İngiliz The Guardian da, Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile "ülkeye krize atıldığı" yorumunu yaptı. Gazete, "Ankara'nın laik elit ile yeni sınıf muhafazakar reformcu Müslümanlar arasındaki güç mücadelesinin Türkiye'nin AB iddiasına zedeleyeceğini ve yabancı sermayeyi caydıracağını" yazdı.

WT: "BAŞARILI EKONOMİK CANLANMANIN GELECEĞİ RİSKTE"

Washington Times de, "Türkiye'de en yüksek mahkeme, potansiyel bir kriz yaratabilecek bir davayı başlatmaya karar verdi" değerlendirmesini yaptı. Gazete, Türkiye'nin AB başvurusu ve başarılı ekonomik canlanmasının geleceğinin riskte olduğunu yazdı.

NYT: "PATLAMA TEHLİKESİNİ İÇEREN DAVA"

New York Times de, "Türkiye'deki mahkeme patlama tehlikesini içeren bir davayı kabul etti" başlıklı haberinde mahkeme kararının Türkiye'yi "Dindar ile laik Türkler arasındaki nihai çatışmaya da yakınlaştırdı" görüşünü dile getirdi.

FT: "TÜRKİYE SİYASİ VE EKONOMİK BELİRSİZLİKLE KARŞI KARŞIYA"


Ekonomi gazetesi Financial Times de, "Türkiye, aylarca sürebilecek siyasi ve ekonomik belirsizlik ile karşı karşıya" diye yazdı. Gazete, Anayasa Mahkemesinin kararının İstanbul borsasını düşürdüğünü de belirtti.

LE MONDE: "MAHKEME YEŞİL IŞIK YAKTI"

Fransız Le Monde, "Anayasa Mahkemesi, AKP'nin yasaklanması talebinin incelenmesine yeşil ışık yaktı" diye yazdı. Gazete, kararın oy birliği ile alındığına da dikkat çekti.


WP: "TÜRBAN TÜRKİYE'DE SİYASİ SEMBOL"

Washington Post'da yayınlanan bir köşe yazısında başsavcının iddianamesinde önemli bir yer işgal eden türbanın Türkiye ve başka yerlerde saf bir dini seçim meselesi olmadığı, "siyasi sembol" olduğu görüşü dile getirildi.

EL PAİS: "CİDDİ SİYASİ İSTİKRARSIZLIK YARATILABİLİR"

İspanyol El Pais de, "Türkiye'deki Anayasa Mahkemesi, iktidardaki ılımlı İslami Adalet ve Kalkınma Partisi'nin yasaklanmasına ilişkin süreci başlatma kararını aldı. Bunun da, AB'ye aday bu ülkede ciddi bir siyasi istikrarsızlığı yaratabilir" yorumunu yaptı.

DW: "KAPATMA DAVASI KABUL EDİLDİ"

Alman yayın kurumu Deutsche Welle de, "Anayasa Mahkemesi, AKP hakkında kapatılması istemiyle Yargıtay'ın hazırladığı iddianameyi kabul etti. Bu aşamadan sonra ön savunmasını yapması için iddianame AKP'ye gönderilecek" dedi.

(ANKA)