kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Murat Özçelik Adil Abdülmehdi

Iraklı Kürtlerle ilk resmi temas

ANKARA
Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Özçelik, Duhok'da Iraklı Kürtler ile Dışişleri Bakanlığı'nın ilk resmi temasını yaptı..
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin Ankara'ya yaptığı ziyaretin hemen ardından ilişkilerde yeni bir sayfa açmak için Irak'a giden Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik, 8 gün süren temaslarının ardından Türkiye'ye döndü. Özçelik, Iraklı Kürtler ile Dışişleri Bakanlığı'nın ilk resmi temasını gerçekleştirdi ancak Erbil'e gitmedi. Özçelik'in, bölgesel Kürt yönetiminin Başbakanı Neçirvan Barzani ile görüşmesi bekleniyordu ancak Barzani yerine Duhok Valisi ve beraberindeki heyet ile görüştü. Özçelik, Bağdat'ta, Cumhurbaşkanı Talabani, Cumhurbaşkanı Yardımcıları Adil Abdülmehdi ve Tarık Haşimi, Kürt kökenli Başbakan Yardımcısı Berham Salih ve Irak Türkmen Cephesi yetkilileri ile görüşmüştü. Bağdat'taki temaslarının ardından Basra ve Musul'a geçerek yeni Türk Başkonsolosluğu'nun yerini inceledi. Türkiye'ye dönüş yolunda ise Duhok'a uğrayan Özçelik burada Kürtlerle ilk teması yaptı. Özçelik, daha önce "Irak'ın kuzeyindeki yerel yönetimi, şu aşamada muhatap almamız söz konusu olamıyor. Çünkü, terör örgütü mücadelede, gerekli adımları attıklarını görmek istiyoruz" demişti.

BABACAN UYARDI
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da Fortune dergisine verdiği demeçte "Irak'ın kuzeyindeki yönetim maalesef gerekenleri yapmadı" diyerek, PKK konusunda beklenen adımların atılmadığını belirtti. Irak'ın kuzeyindeki yönetimin operasyonlardan sonra verdiği mesajlarda ciddi bir farklılaşma olduğunun altını çizen Babacan, "Irak'ın kuzeyindeki yönetimle farklı bir ilişkiye girebilmemiz için, PKK tutumunda sadece söylem değil, eylemle kendilerini göstermeleri gerekir" ifadesini kullandı.