kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 29 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Günde iki fincan yeşil çay gribe ve strese iyi geliyor

Dr. Ece HATTAT
28.03.2008
Çok yoğun çalışıyorum ve sürekli grip oluyorum. Çok fazla stres altında olmam, gribe yakalanmama yol açıyor olabilir mi? Ne yapmalıyım? Esin M./İzmir

Burada esas mesele; moral bozukluğunun vücutta stres cevabına yol açarak, bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Stres, daha fazla enerji gerektiğini hisseden bedenin verdiği, doğal bir tepkidir. Böyle bir tepkiye sadece yaralanmak, yeterli uyumamak, düzenli yememek gibi fiziksel tehditler değil; psikolojik sorunlar da yol açar. Bir işi acil olarak yetiştirmek zorunda olmanız ya da ilişkinizde sorun yaşamanız da stres yaratır. Peki stres nasıl grip yapar? Vücudunuz fiziksel veya psikolojik bir tehditle karşılaştığında kendini korumak için enerji, hız ve konsantrasyona ihtiyaç duyar. Bu durumda sinir ve hormon sisteminiz devreye girer ve böbrek üstü bezleriniz adrenalin ve kortizol salgılar.

BİRÇOK SORUN YARATIR
Bu hormonlar kalp atışınızı, kan basıncınızı ve kan şekerinizi artırır. Nefesinizi hızlandırıp sıklaştırır, organlarınıza giden kan akışını çoğaltır. Kendinizi daha canlı hissedersiniz. Yani vücudunuz kendisini tehlikeye karşı hazırlamak için enerjisini ve savunma gücünü artırır. Elinizi ateşten çekmek, size doğru gelen bir arabanın önünden kaçmak gibi acil bir durumda işinize oldukça yarayacak bu değişiklikler uzun süreli olduğunda, tüm vücudunuzu olumsuz yönde etkiler. Kas gerginlikleri, baş ağrısı, uykusuzluk, kilo sorunları yaşar; kolesterol, şeker ve tansiyon problemleriyle boğuşur; bağırsak sorunları, depresyon ve hafıza bozukluğu ile uğraşırsınız. Sorunlar bunlarla da sınırlı kalmaz. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıflatır ve hastalıklara yakalanma riskinizi artırır. Sonuç; aynı sizin durumunuzda olduğu gibi grip de olabilir. İyi haber ise, stres azaldığında bu belirtilerin yok olması ve vücudun stressiz haline geri dönmesidir. Bu nedenle moral bozukluğu yaşıyorsanız, önce canınızı sıkan sorunlarla yüzleşmeye ve bunları çözümlemeye çalışın.

ANTİBİYOTİK YARAMAZ
Eğer gripten yakanızı kurtarmak istiyorsanız dinlenmeye, bol bol sıvı almaya ve C vitamini, çinko gibi desteklerden yararlanmaya özen gösterin. Antibiyotik gripte işe yaramaz. Çünkü grip, virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Ancak grip üzerine bakteri enfeksiyonları gelişebilir. Bu nedenle ateşiniz çok yüksekse doktorunuza danışarak bir antibiyotiğe başlayabilirsiniz. Ekinezya gibi bağışıklık sisteminizi güçlendirecek destekleri de, doktorunuzun tavsiyesi ile kullanabilirsiniz. Yeşil çay, 'oligomerik proantosiyanidin' denilen çok güçlü antioksidan maddeler içeriyor. Özellikle sabah aç karnına ve egzersiz öncesi tüketilen yeşil çay; hem metabolizmayı hızlandırıyor, hem de yoğun egzersizin yan etkisi olarak üretilen serbest radikallere karşı vücudu koruyor.

KALBE DE İYİ GELİR
Yeşil çayın faydaları bunlarla da sınırlı değil. Kalpten damarlara, ciltten bağışıklık sistemine vücuda sayısız yarar sağlıyor. Yeşil çayı öyle çok fazla içmenize de gerek yok. Günde sadece iki fincan yeşil çay içmek size yeter. "Daha fazla antioksidan almak istiyorum" diyorsanız bu miktarı günde 3-4 fincana çıkarabilirsiniz.