kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bölgeyi topyekûn kalkındırma atağı

Bülent AYDEMİR / ANKARA
Devletin önemli kademelerinde konuşulan eylem planı çerçevesinde, Güneydoğu'ya 11-12 milyar dolarlık yatırım yapılacağı, iki büyük baraj, sulama kanalları sistemi ve yolların tamamlanacağı, Suriye sınırındaki mayınların temizleneceği ve TRT bünyesinde yayın yapan bir Kürtçe TV kanalı açılacağı, bizzat Başbakan Erdoğan tarafından açıklandı. "Sosyal Restorasyon Projesi" denilebilecek ve devletin tüm kurumlarına çeşitli görevler yükleyen eylem planı çerçevesinde şu adımlar atılacak:

SİYASİ-KÜLTÜREL AÇILIMLAR
* KÜRTÇE KANAL: TRT bünyesinde tam gün yayın yapacak Kürtçe kanal açılacak. Bu kanal Farsça ve Arapça yayınlarını da içerecek.

* "ETKİN PİŞ- MANLIĞA" TANITIM: "Dağdaki gençler" olarak tanımlanan PKK'lıların geri dönüşü için etkin pişmanlığı düzenleyen TCK'nın 221'inci maddesi anlatılacak, tanıtımı yapılacak. İkna timleri ailelerle görüşmelerini sürdürecek.

* BASRA'DA KONSOLOSLUK: Irak ile ilişkileri iyileştirme çabaları kapsamında, Basra'da konsolosluk açılması gündemde.

* "KÜRDOLOJİ ENSTİTÜSÜ": Üniversitelerde Kürdoloji Enstitüsü kurulması tartışılıyor.

* DİYARBAKIR GERÇEĞİ: Diyarbakır'da çocukların ilgi alanlarına göre rehabilitasyonları sağlanacak, örgün eğitim veya mesleki eğitime yönlendirilmeleri amacı güdülecek.

SOSYO-EKONOMİK TEDBİRLER
* BARAJLAR BİTİRİLECEK: Ilısu ve Silvan barajları öncelikli olarak bitirilecek, yeni sulama kanalları açılacak. 25 bin kişiye de iş imkanı çıkacak.

* MAYINLI ALAN TEMİZLENECEK: Suriye sınırında mayınlı alanlar temizlenip tarıma açılacak.

* VERGİ MUAFİYETİ: 15 ilde, 10 yıl boyunca gelir ve kurumlar vergisi muafiyeti getirilerek yatırımcıların bu bölgeye çekilmesi planlanıyor. Böylelikle yatırımcı göçü de tersine çevrilecek. Bölgesel teşvik uygulaması gündemde.

* SERBEST TİCARET BÖLGESİ: Sınır ticaretinin geliştirilmesi için yeni sınır kapıları ve ticaret bölgeleri düşünülüyor.

* KENTSEL DÖNÜŞÜM: GAltyapı sorunları çözülecek, kentsel değişim-dönüşüm projelerine öncelik verilecek.

* İSTİHDAM: GAP ile 3.8 milyon kişinin iş sahibi yapılması planlanıyor.
Haberin fotoğrafları