kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Ortodoksların büyük orucu başladı

Yeni Haber
Hristiyan Ortodoks dünyasının 40 gün sürecek büyük orucu dün başladı. Hz. İsa'nın çölde kaldığı sürede 40 gün boyunca tuttuğu söylenen bu oruç, Ortodoksmezhebinin tuttuğu 4 uzun oruçtan birisi olma özelliğini taşıyor. Ortodokslar 40 günlük büyük orucun bitiminde, Paskalya Bayramı haftasında Hz.İsa'nın dünyadaki son günlerinde çektiği acıların anısına 7 günlük bir oruç daha tutacak.

Tutulan oruçta da bizim inancımızda olduğu gibi, kötü alışkanlıkları bırakma, eğlenceli ortamlardan uzak durma, geçmiş günahları hatırlayıp onlar için af dileme, yaratılışın gayesini düşünmek, bedeni ve ruhu kötü düşüncelerden arındırmak gibi ulvi duygu ve düşünceler yer alıyor.

Ağır hastalar, hamile ve süt emziren kadınlar, askerler, ağır şartlar altında çalışan insanlar, yolculukta bulunanlar ise oruç tutup tutmamakta serbestken manen oruç tutmakla yükümlüler.

Hristiyanlar 40 günlük oruçları süresince istedikleri saatlerde serbest yemek yiyebiliyorlar, sadece hayvani gıda ve alkollü içki gibi bazı belirli şeyleri yiyip içmiyor.