kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

NY Valisi Spitzer'a seks soruşturması

Yeni Haber
Geçtiğimiz hafta, ABD'nin New Jersey ve New York'ta geçekleşen operasyonlar sonucu çökertilen lüks fuhuş şebekesi adına çalışan bir fahişe ile ilişkisi FBI tarafından ortaya çıkartılan, New York valisi Eliot Spitzer hakkında fedaral soruşturma başlatıldığı iddia edildi...
Spitzer'in dün düzenlediği ve ailesi ile halktan özür dilediği basın toplantısının ardından gelen tepkiler üzerine, çok kısa bir süre içinde istifa kararını açıklayacağı da Amerikan basınına yansıyan iddialar arasında yer aldı.

Geçtiğimiz hafta, ABD'nin New Jersey ve New York'ta geçekleşen operasyonlar sonucu çökertilen lüks fuhuş şebekesi adına çalışan bir fahişe ile ilişkisi FBI tarafından ortaya çıkartılan, New York valisi Eliot Spitzer hakkında federal soruşturma başlatıldığı iddia edildi. Spitzer'in dün düzenlediği ve ailesi ile halktan özür dilediği basın toplantısının ardından gelen tepkiler üzerine, çok kısa bir süre içinde istifa kararını açıklayacağı da Amerikan basınına yansıyan iddialar arasında yer aldı.

VALİ SPİTZER 9 NUMARALI ZOR MÜŞTERİ


Geçen hafta çökertilen ve aralarında 4 kişinin tutuklanarak cezaevine gönderildiği, Emperors Club VIP fuhuş çetesinin müşterileri arasında, New York Valisi Spitzer, fuhuş çetesinin "zor" olarak adlandırdığı 9 numaralı müşterisi olduğunun ortaya çıkmasının ve fuhuş çetesi elemanları ile Vali Spitzer arasında geçen konuşmaların FBI tarafından kayda alınmasının yankıları ABD'de devam ediyor.

New York'ta 8 yıl başsavcılık yaptıktan sonra Kasım 2006'da yüzde 70 oy oranıyla New York valiliğine seçilen, üç kız babası 48 yaşındaki Spitzer, başsavcılığı döneminde başta yolsuzluk olmak üzere aralarında fuhuş çetelerinin de bulunduğu bir çok organize suç örgütünün korkulu rüyası haline gelmiş, bazı Wall Street şirketlerindeki yolsuzlukların üzerine gittiği için Wall Street şerifi olarak anılmaya başlanılmıştı.

VALİYİ GÜZEL ESMER KRİSTEN YAKTI

Vergi dairesi müfettişleri ve FBI ajanları, Vali Spitzer'in değişik zaman dilimleri içerisinde Emperors Club VIP ile bağlantılı aracı şirketlerin çeşitli hesaplara binlerce dolar transfer ettiğini saptadılar. 28 Ocak'tan itibaren vali Spitzer ile fuhuş çetesi arasında geçen tüm konuşmaları, e mail, mesaj ve yazışmalar ile para hareketlerini takibe alınmaya başlandı.

FBI fuhuş çetesinden Temeka Rachelle Lewis, Cecil "Katie' Suwal ve 9 numaralı müşteri olan vali Spitzer arasında geçen başkent Washington'daki Mayflower Hotel'de 4 saatliğine yapılan anlaşmanın kayıtlarında ise çok güzel bir esmer olan adlandırılan Kristen adlı fahişe için 4 saatliğine antlaştılar. FBI kayıtlarına göre kadın satıcılarından Suwal ile esmer fahişe Kristen ile arasında şu konuşma geçti:

-Suwal: "Müşteri 9, senin pek güvenli olmadığını düşündüğün bazı şeyleri senden yapmanı isteyebilir. Tabi bunlar temel şeyler."

-Kristen: "Ben onu idare ederim, aslında ondan hoşlandım"

Vali Spitzer, Kristen ile 13 Şubat gecesi başkent Washington'daki Mayflower otelinin 871 numaralı odasında buluştu. Vali Spitzer, Kristen isimli fahişenin New York Penn tren istasyonundan Washington'daki otele gelmesi için tren ve taksi masraflarını da fuhuş çetesine avans olarak ödedi.

ODAYI SİYASİ DESTEKÇESİ GEORGE FOX ADINA AYIRMIŞ


Vali Spitzer Washington Mayflower otelinde kalacağı odayı arkadaşı ve siyasi destekçilerinden biri olan George Fox adına ayırttı. Ödemeyi zamanında para transferi olarak yapamayan Vali Spitzer, parayı postaladığını ve daha önceki aralarındaki alışverişten 400 dolar alacaklı olduğunu söyledi. Spitzer telefon konuşmasında otel resepsiyonuna anahtar bırakamadığını çünkü adının resepsiyonda telafuz edilmesini istemediğini söyledi ve "Kapıyı tam kapatmayacağım, kapalı gibi duracak ama biraz itince açılacak" dedi. Spitzer, tren biletleri, taksi ücretleri için avansın parasının da dahil edildiği 4300 doları ödedi.

VALİ CUMA GÜNÜ ÖĞRENDİ PAZARTESİ BASINA SIZDI

Cuma günü federal yetkililer New York valisi Spitzer'i arayarak kendisi ile olağan dışı bir konuyu görüşmek istediklerini söylediler. Vali, Spitzer bu toplantıda, FBI'ın ele geçirdiği fuhuş çetesinin devamlı müşterileri arasında kendi adının da olduğu ve fuhuş çetesi ile gerçekleştirdiği telefon konuşmalarının kayda alındığı bildirildi. Vali Spitzer, hafta sonu programına hiç bir şey olmamış gibi devam etti. Pazar akşamı ile dün sabah saatlerinde yardımcıları ve çalışma arkadaşlarıyla konuşan Spitzer görevden istifa edip etmemek arasında bir türlü karar veremedi.

Dün sabah saatlerinde ise New York Valiliğinde olağan dışı şeyler yaşanmaya başlandı. Vali Spitzer, aralarında Kardinal Edward M. Egan'ın da aralarında bulunduğu bir çok kişi ile olan randevularını iptal etti. New York Times gazetesi ise valilikte yaşanan bu olağanüstü durumu merak edip araştırınca gerçek ortaya çıktı. Vali Spitzer'in çalışma arkadaşlarından biri, New York Times gazetesi muhabirine, valinin bir fuhuş çetesiyle ilişkisi olduğu ve gerekli açıklamayı 2.15'de düzenleyeceği bir basın toplantısında yapacağını söyledi. Haberin bu şekilde New York Times gazetesinin internet sitesinde yayınlanmasının ardından haber diğer Amerikan medyasına bomba gibi düştü ve flaş haber olarak duyuruldu. 2.15'de başlayacağı iddia edilen Vali Spitzer'in basın toplantısı ise bir saat gecikmeyle başladı ve sadece 1 dakika sürdü. Vali Spitzer, "Sorumluluklarımı ihlal ettiğim için ailemden ve halktan özür diliyorum. Kendi koyduğum ahlak ilkelerini ihlal eden davranışlarda bulunduğum için pişmanlık duyuyorum. Bundan sonraki zamanı ailemin güvenini yeniden kazanmak için kullanacağım" dedi.

Basın toplantısına eşi ile birlikte katılan Spitzer hiç bir soruyu yanıtlamayacağını belirterek, koşar adımlarla basın toplantısının yapıldığı odayı terk etti.

İSTİFA EDERSE GÖREVİ ZENCİ YARDIMCISI DAVID PATERSON DEVİR ALACAK

Siyasi gözlemciler, 2012 yılında adı demokratların en güçlü başkan adayları arasında anılan, New York Valisi Spitzer'in hızla yükseldiği politik kariyerinin artık sonuna geldiği görüşündeler. Yasalara göre fuhuş suçundan 5 yıla kadar hapis istemi ile yargılanabilecek olan New York valisi Spitzer'in istifa etmesi halinde ise yerine yardımcısı David A. Paterson geçecek. Aynı zamanda zenci olan Paterson'ın valiliği devralması halinde New York eyaletini ilk kez bir zenci vali yönetcek.

HILLARY CLINTON: YORUM YAPMAK İÇİN ERKEN

Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'da seçimlerinde kendisini destekleyen, New York Valisi ve Demokrat Partinin süper delegesi olan Spitzer'in adının seks skandalına karışması üzerine sorulan bir soruyu, "Bu konuda yorum yapmak için henüz çok erken, bekleyelim ve önümüzdeki günler neler getirecek görelim. Kendisine ve ailesine iyi niyet dileklerimi iletiyorum" şeklinde yanıtladı.
(ANKA)