kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Medyaya sansür yargıdan döndü

İngiltere'de medya-hükümet arasında 'devlet sırları' ve 'yayın hakkı' kavgası yaşanıyor. Ekvator Ginesi'nde darbe girişiminden tutuklu eski İngiliz SAS komandosuyla röportaj yapan Kanal 4'ü hükümet engellemek istedi. Kanal dava açıp kazandı, ortalık karıştı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Medyaya sansür yargıdan döndü
Hükümet, medyaya karşı giriştiği sansürleme girişiminden bu kez yenik ayrıldı... Kriz, Orta Afrika ülkesi Ekvator Ginesi'nde dört yıl önce yaşanan bir darbe girişimi etrafında patlak verdi. İngiltere'nin önde gelen haber kanallarından Channel 4 (Kanal 4), darbe girişiminden suçlu bulunarak tutuklanan eski SAS Komandosu Simon Mann ile hapishanede özel röportaj yaptı. Bugüne dek sessiz kalan Mann, hücresinde verdiği röportajda zamanın İngiltere Dışişleri Bakanı Jack Straw'un inkâr ettiği "darbe girişiminden polis ve bakanların da bilgisi olduğu" yolundaki iddiaları doğruladı. Üstelik plana karışan bakan, üst düzey polis ve ajanların isimlerini de verdi.

"UYKULARI KAÇACAK"
Bu isimlerin afişe olması, hükümetin darbe yaptığı imaları üzerine yetkililer röportajı engellemek için dava açtı. Dava için başvuranlar, bazıları halen görevde olan siyasiler ve bakanlar oldu. Röportajın "önemli devlet sırlarını ifşa ederek güvenliği tehdit ettiği" gerekçesiyle yayınlanmamasını talep ettiler. Ancak Kanal 4 televizyonunun yetkilileri ise "Kamuoyunun bu konudan haber alma hakkı var. Bu röportaj birçok kişinin uykularını kaçıracak" dedi.

DEMİR LEYDİ'NİN OĞLU
Sonunda mahkeme, kanaldan yana karar alarak darbenin perde arkasıyla ilgili önemli bilgileri gün ışığına çıkaracak röportajın yayınlanmasına hükmetti. 2004'te Zimbabve'de tutuklanan Mann, 25 yıldır iktidarda olan Teodoro Obiang Nguema Mbasogoge'ye karşı darbe planlamak ve bunun için silah satın almak suçlamasıyla bu ülkede hapiste tutuluyor. Olaya adı karışanlar, yani "uykusu kaçacaklar" arasında ülkenin eski Başbakanı Margaret Thatcher'ın oğlu Mark Thatcher, AB Komisyon üyesi Peter Mandelson ve Lübnanlı işadamı Eli Celil de bulunuyor.