kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ABD Donanması'nda şok istifa

AA
Yeni Haber
ABD'nin, İran ve Irak'ın da yer aldığı Yakın Doğu bölgesinden sorumlu Merkez Komutanlığı'nın (Centcom) Komutanı Oramiral William Fallon, ani bir kararla görevinden istifa etti.

Oramiral Fallon, geçen hafta Kongre'deki bir konuşmasında terör örgütü PKK ile bir çeşit uzlaşmanın gerektiğini ileri süren sözleri yüzünden Türkiye'de gündeme gelmiş ve tepki toplamıştı.

Oramiral Fallon, geçen hafta yayımlanan Esquire dergisinde, "ABD'nin, nükleer programı nedeniyle İran'a karşı askeri çözüme başvurma eğilimine karşı çıkan tek ses" olarak tanımlanmıştı.

Bu gelişmeden hareketle Washington'da, Fallon'un İran konusunda Başkan George W. Bush'un politikasına karşı çıktığı için görevden ayrıldığı yorumları yapılıyor.

Fallon'un istifasını Savunma Bakanı Robert Gates açıkladı.

Gates, gazetecilere, Fallon'un bu sabah emekliye ayrılmak için kendisinden izin istediğini ve istifa kararının tamamen Fallon'a ait olduğunu belirterek, "Bu doğru hareketti" diye konuştu.

Buna karşılık Gates, Fallon'un Bush yönetimin İran'a yaklaşımına karşı olduğu yönündeki yorumları "yanlış algılama" diye nitelendirerek, farklılık olduğunu sanmadığını söyledi.

Gates, Esquire dergisinde çıkan, "Oramiral Fallon'un görevden alınması, ABD'nin İran ile savaşa girmeye hazırlandığı yönünde bir işaret olacak" şeklindeki değerlendirmenin hatırlatılması üzerine, "Bu, sadece saçma" dedi.

Irak'ta bulunan Oramiral Fallon, yazılı açıklamasında, Centcom'un amaçlarına ilişkin bir görüş ayrılığı bulunduğunu sanmadığını, ancak bu yöndeki bir algılamanın bile görevini etkili şekilde yerine getirmesine izin vermeyeceğini ve bu yüzden ayrılmaya karar verdiğini belirtti.

Oramiral Fallon, geçen hafta Kongre'deki bir konuşmasında da terör örgütü PKK ile bir çeşit uzlaşmanın gerektiğini ileri süren sözleri yüzünden Türkiye'de gündeme gelmiş ve tepki toplamıştı.

Ardından Beyaz Saray sözcüsü Dana Perino ve Pentagon sözcüsü Geoff Morrell, ABD'nin terör örgütü PKK ile diyalog önermediğini duyurmuştu.

Fallon, resmen bu ay sonunda emekliye ayrılacak. Centcom komutanlığına asaleten atama yapılana kadar bu göreve komutan yardımcısı Korgeneral Martin Dempsey vekalet edecek.