kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Bırak, gel yardımcım ol"

Yeni Haber
ABD'de Demokrat Parti'nin iddialı başkan adayı Barack Obama, rakibi Hillary Clinton'ın dile getirdiği "kendisi benim yardımcım olsun" önerisini açık bir dille reddetti...
Obama, açıklamasında, şimdiye kadarki ön seçimlere göre Clinton'dan daha fazla oy, delege ve eyalet kazandığına işaret ederek, "yarışta ikinci sırada giden birisi, nasıl olur da birinci giden kişiye başkan yardımcılığını önerebilir, anlayabilmiş değilim. Ben başkan yardımcılığı için değil, ABD'nin başkanı olmak için yarışıyorum" dedi. Hillary, son açıklamalarında ABD başkanlığı için tecrübeli ismin kendisi olduğunu, Obama'nın ise gereken deneyimden yoksun bulunduğunu savunarak, Obama'nın dilerse kendisinin yardımcısı olabileceğini ima eden sözler
sarf etmişti.

ABD'de şimdiye kadar yapılan 45 ön seçimin 28'ini Obama, 17'sini de Clinton kazanmış bulunuyor. Ancak Hillary'nin büyük eyaletlerde daha başarılı olduğu gözleniyor. Delege yarışında da önde giden Obama'nın, Associated Press ajansının
sayımına göre halen 1579, Clinton'ın ise 1473 delegesi bulunuyor. Demokrat Partinin başkan adaylığını garantilemek için 2025 delege kazanmak gerekiyor.

Demokrat Partide bugün de Mississippi eyaletinde ön seçim yapılacak. Kayda değer bir siyah nüfusa sahip bu eyaletteki ön seçimde Obama favori görülüyor.

Öte yandan Temsilciler Meclisinin Cumhuriyetçi Partili üyesi Steve King, Obama'nın başkan seçilmesi durumunda "teröristlerin bayram edeceğini" ileri sürerek ilgiyi üzerinde topladı. King, Obama'nın ABD askerlerini Irak'tan çekmeyi amaçladığını, Kenyalı Müslüman kökenli bir babanın oğlu olduğunu ve "Hussein" göbek adını taşıdığını kaydederek, bunların hepsinin, "teröristler için anlam taşıdığını" savundu.

Obama ise, "King ve benzerleri, gazetelere girebilmek için bu tip saldırganca beyanları benimsiyor. Dolayısıyla bunu pek ciddiye almıyorum" dedi.Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adaylığını garantileyen John McCain adına yapılan açıklamada da, McCain'in, King'in sözlerini reddettiği bildirildi. Eleştirilere karşın milletvekili King, ilk açıklamasından geri adım atmadı.

İlk açıklamasında "Obama'nın başkan seçilmesi durumunda El Kaide sokaklarda dans edecek" diyen King, en son "teröristler Obama'yı kurtarıcı olarak görecek" diye konuştu.