kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Fikriye Hanım için başkasıyla evlenmeyi reddetti

Atatürk, subay okulunu bitirdiğinde Fikriye ile aralarındaki ilişki hayli ilerlemişti. Hayalleri, umutları, sevdaları vardı ikisinin... Fikriye'nin öksüz kalmasıyla, ona karşı ilgisini daha da artıran Mustafa Kemal, onu yanından hiç ayırmak istemiyordu. Ancak oğlu subay olarak okulunu bitirince Selanik'te bir başka planı devreye sokacaktır ailesi. Bu planın bir evlilik projesi olduğunu çok sonraları öğreniyoruz.

DİYARBAKIR'A SÜRGÜN
Mustafa Kemal, okul bittikten sonra Fikriye ile Selanik'e gitmek için vedalaşır. Aslında onun görev beklediği yer de Selanik'tir. Ancak Saray'a karşı yaptığı eleştirilerden dolayı jurnallenmiştir, bu nedenle İstanbul'dan uzaklaştırılmak için ilk görev yeri olarak Diyarbakır'a adeta sürülmüştür. Önce Diyarbakır'a atanan Atatürk, 1909'da yeniden Selanik'tedir. İşte bu dönemde annesi Zübeyde Hanım ve üvey babası Ragıp Bey Mustafa Kemal'i evlendirmek isteyecektir. İkilinin planı, Ragıp Bey'in ilk eşinden olan Süreyya'yı Makbule Hanım'la, Rukiye Hanım'ı da Mustafa Kemal ile evlendirmek şeklindedir...

KİMSE KABUL ETMEZ
Mustafa Kemal'in evlendirilmek istenen üvey kız kardeşi Rukiye Hanım'ın torunu Ferhat Babür, hiç kimsenin bu teklifi kabul etmediğini anlatıyor. Çünkü Makbule Hanım'ın gönlü bir başkasındadır, Mustafa Kemal'in ise henüz evlilik düşüncesi olmamakla beraber Fikriye'ye karşı giderek aşka dönecek bir ilgisi vardır. Mustafa Kemal, Fikriye için, aile içi planlanan bu evlilik teklifini reddedecektir. Ve çok geçmeden önce İstanbul'a, oradan da yine Diyarbakır üzerinden Şam'a geçecektir. Rukiye Hanım'la evlendirilmek istenen Mustafa Kemal, Kurtuluş Savaşı yıllarında annesini İstanbul'dan Ankara'ya aldırırken, evlerinde kalan Rukiye'yi Köşk'e getirmemiştir.
Haberin fotoğrafları