kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'Balıkçılar şehri İstanbul milyarderler mekânı oldu'

Türkiye'nin 2001 krizini çabuk atlattığını belirten Times gazetesi, İstanbul'un 34 kişiyle dünyada en çok milyarderin yaşadığı dördüncü şehir olmasının bunun kanıtı olduğunu belirtti..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Balıkçılar şehri İstanbul milyarderler mekânı oldu'
İstanbul, dünyanın en zengin şehirlerinden biri haline geldi. İngiliz Times gazetesinin haberinde 2001 yılında yaşanan ekonomik krizin ardından hızla yükselişe geçen Türk ekonomisine dikkat çekilerek, yakalanan çıkışa en iyi örnek olarak ülkede sayıları hızla artan dolar milyarderleri gösterildi. Habere göre Türkiye'deki milyarderlerin sayısı (KKTC'li Suat Günsel ile birlikte) 36'ya ulaştı. Türk milyarderlerin büyük bir çoğunluğunun yaşadığı İstanbul ise ekonomik canlanmanın adeta sembolü haline geldi. Times, haberinde bir zamanlar balıkçıların şehri olarak bilinen kentin artık yabancı yatırımcının gözdesi haline geldiğine işaret ederek, lüks alışveriş merkezlerinin şehrin siluetinde kendine yer edindiğine işaret etti.

TOPLAM 36 MİLYARDER VAR
ABD'li ekonomi dergisi Forbes'un rakamlarına göre İstanbul, Moskova, New York ve Londra'nın ardından dünyada en çok milyarderin yaşadığı dördüncü şehir durumunda. İngiliz Times gazetesi incelemesinde toplam 34 milyarderin yaşadığı İstanbul'da Akbank Murahhas Azası Suzan Sabancı Dinçer'i örnek göstererek, "950 milyon dolarlık servetiyle Suzan Sabancı henüz milyarderler listesine giremedi. Ancak bunun gerçekleşmesi yalnızca an meselesi" ifadesine yer verildi. Gazete geçen yıl İstanbul'da yaşayan milyarder sayısının 25 seviyesinde bulunurken bu rakamın 1 yıl gibi kısa bir sürede 36'ya çıkmasını yaşanan değişimin çarpıcı bir ifadesi olarak nitelendirdi.

EMLAK ÜÇE KATLANDI
Haberde daha 7 yıl önce çok ağır bir ekonomik kriz geçirmesine rağmen hem ülkenin hem de İstanbul'un kendini çabuk toparladığına dikkat çekilerek, "Bu gelişme yabancı yatırımcıların şehre akın etmesine neden oldu" denildi. Özellikle gayrimenkul fiyatlarının 5 yıl içerisinde dolar bazında 3 kat arttığı belirtilerek çok sayıda alışveriş merkezinin şehir merkezini süslediği vurgulandı. Gazete, hızla artan servet birikiminin aslında birkaç büyük ailenin kontrolünde olduğunu belirtirken refahın 14 milyon nüfuslu İstanbulluya ulaşmasının ise zaman alacağına işaret etti.
Haberin fotoğrafları