kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bağırsak kanserinde erken teşhis umudu

Kanserle tedavi için geliştirilen yöntemlere bir yenisi daha eklendi. 'Tümör M2-PK' adını taşıyan test, kalın bağırsak kanserinin erken aşamada saptanmasını sağlıyor..
Kolorektal kanser taraması olarak adlandırılan ve erken teşhis imkanı tanıyan 'tümör M2-PK' testi, bir süredir Türkiye'de de uygulanıyor. Ethica İncirli Hastanesi Laboratuvar Direktörü Prof. Nilgün Alptekin Demirkol ve Biyokimya Uzmanı Dr. Semra Levent, bu testin yararlarını sıraladı: SIK

KARŞILAŞILIYOR
* Kolorektal kanser, tedavisi mümkün bir hastalıktır: Kolorektal kanser, bir kalın bağırsak hastalığıdır. Hem erkeklerde hem de kadınlarda en sık karşılaşılan kanser türleri arasındadır. Tüm kanserlerin yaklaşık yüzde 15'ini oluşturmaktadır.
* Erken teşhis için tarama çok önemlidir: Kolorektal kanser, dünyada tümörle ilişkili ölümlerin dördüncü nedenidir. Erken aşamalarda tespit edilebilirse, kolayca tedavi edilebilir. Kolorektal kanserlerde erken tespit için tarama stratejilerinin geliştirilmesi çok önemlidir.
* Tahlil yaptırmak hızlı ve zahmetsizdir: Kolonoskopi, kolorektal kanserleri tespit etmede çok hassas, duyarlı ve özellikli bir yöntem olmasına rağmen uygulaması hastalar için oldukça zahmetli ve zor olmaktadır.
Bu sebeple de tarama programlarında kullanımı uygun değildir. Uzun zamandır kolorektal kanser açısından riskli hastaların taramasında kullanabilecek uygun biyokimyasal tümör belirteçlerine ihtiyaç vardı. Bu konuda geliştirilen son yöntem 'tümör M2-PK' oldu. Uzun çalışmaların sonucunda ortaya çıkan yeni bir biyokimyasal belirteç olan 'tümör M2-PK', kolorektal kanserleri erken aşamada saptamada son derece etkili oluyor. 'Tümör M2-PK'; hastadan alınan dışkı örneği yöntemi ile kantitatif tespit sağlıyor. Bu test sayesinde hızlı ve güvenilir sonuçlar elde ediliyor. Test, hastaların taranması sağlayan kolay, hızlı ve zahmetsiz bir yöntem niteliği taşıyor.