kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rajoy -Zapatero

İspanya yine 'Zapatero' dedi

İspanyollar dün Vatikan'ın laiklik tartışması ve ETA saldırısının gölgesinde sandığa gitti. Başbakan Zapatero'nun partisi yüzde 44.3 oyla zafer kazandı..
İSPANYA'DA terör gölgesi düşen genel seçimlerde halk oy kullanmak için dün sandık başındaydı. Katılımın yüzde 74 olduğu seçimlerde oy sayımına 21.00'de (TSİ: 22.00) başlandı. Yüzde 97'si sayılan oylara göre Başbakan Jose Luis Zapatero'nun lideri olduğu İspanyol Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) oyların yüzde 43.7'sini alarak birinci oldu. Ana muhalefetteki Mariano Rajoy liderliğindeki Halk Partisi'nin (PP) ise oy oranının yüzde 40.1 olduğu kaydedildi. Buna göre iktidardaki PSOE'nin, 350 sandalyeli Meclis'te 168, ana muhalefette bulunan sağ görüşlü PP'nin 154 milletvekiline sahip olması bekleniyor. Tek başına iktidar için 176 milletvekiline ulaşamayan PSOE'nin koalisyon kurması gündeme gelecek. PSOE, geçtiğimiz yasama döneminde daha az milletvekili sayısına rağmen dışardan destekle ülkeyi yönetmişti. Ancak bu kez ülkedeki özerk bölgelerin milliyetçi partileri seçimler öncesinde PSOE veya PP'ye hükümet içinde olmak istediklerini bildirdiler.

GERGİN SEÇİM
Önce, Vatikan'ın "Dini değerleri olan adaylara oy verin" demesiyle gerilen seçimlere geçen cuma da terör örgütü ETA'nın saldırısının gölgesi düştü. Bask bölgesinde öldürülen sosyalist eski belediye üyesi Isaias Carrasco'nun önceki günkü cenazesinde teröre lanet yağdıran halk, bir gün sonra da sandık başındaydı. Seçimlerde yoğun güvenlik önlemleri alındı.