kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
200 bin YTL'ye mal olan minibüs, iki ayda yerli teknolojiler kullanılarak bir Türk güvenlik şirketi tarafından hazırlandı.

Akıllı minibüs kente göz kulak olacak

Rıdvan TEZEL SABAH
'Tam donanımlı takip kontrol aracı' Asayiş Şube Müdürlüğü'nce kullanılmak üzere göreve başladı. Minibüste 'plaka okuma' ve 'yüz tanıma' sistemleri bulunuyor..
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğünce kullanılacak "tam donanımlı takip kontrol aracı" hizmete girdi. Asayiş olaylarında kullanılmak üzere operasyon ve afet aracı olarak hazırlanan araçta, navigasyon, GPS (küresel konumlama sistemi), GPRS, uydu, bilgisayar ve araç multimedya sisteminin yanı sıra mobil plaka tanıma ve yüz okuma sistemlerinin yer aldığı belirtildi. İki ayda yerli teknolojiler kullanılarak hazırlanan minibüste mobil plaka tanıma sisteminin, özel tasarlanan bilgisayarda çalışan ve özel olarak hazırlanan bir yazılımdan oluştuğu kaydedildi.

ÇALINTIYI BULACAK
Bu yazılımın, normal kameraların iki katı hızda görüntü verebilen kameradan aldığı görüntüyü otomatik olarak analiz ettiğine işaret edildi. Trafikteki ya da park halindeki araçların plakalarını okuyup çalıntı olup olmadığını tespit edebilen araçtaki sistem sayesinde, çalıntı araçlar için GPRS modem aracılığıyla internet üzerinden Türkiye'nin herhangi bir yerine saliselerle tarif edilen zaman içerisinde alarm gönderilebildiği vurgulandı.

ARANANLARI YAKALAYACAK
Aracın, yüz tanıma sistemi ile de aranan şahısları yakalayabileceği öğrenildi. Yeni hizmete giren aracın, veri tabanına fotoğrafları yüklenen şahısları yüz tanıma sistemi ile tespit edebilecek. Sistem kameralarla, şahısları sistemde kayıtlı aranan şahıslarla karşılaştırıp aranıp aranmadığını araştıracak. Otomatik olarak çalışan sistemde yüksek hızlı kamerası sayesinde 300 Km/saatlik bağıl hızda bile hatasız olarak çalışacak. Bu şekilde çalışmanın da hem Türkiye'de hem de dünyada bir ilk olduğu vurgulandı. Aracın yaklaşık 200 bin YTL'ye mal olduğu bildirildi.
Haberin fotoğrafları