kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Terör, din, yasa türban ve göçmen

İktidar, ETA ile çözüm arıyor, eşcinsel evlilik ve kürtaj yasalarını esnetiyor. Vatikan karşı kampanya yürütüyor. Muhalefet ise türbana yasak, göçmene sözleşme vaat ediyor!..
J. L. Rodriguez Zapatero
% 43.4

Mariano Rajoy
% 39.3

El Kaide'nin 11 Mart 2004'teki tren saldırılarından hemen sonra genel seçimle iktidara geldi. Bugünkü genel seçimde, yeni bir saldırı ve terör gündeminde ikinci kez seçilebilmek için yarışıyor... İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, ülkesine "uzlaşı" vaat ediyor. Ancak seçim öncesi düzenlenen bir suikastın gölgesi sandıklara yansıdı. Zapatero'nun partisinden Bask bölgesi siyasetçisi öldürüldü. Bölgenin bağımsızlığını isteyen ETA örgütüne mal edilen saldırı üzerine Zapatero ve rakibi Mariano Rajoy, seçim kampanyalarını erken sonlandırdı. Sağcı Halk Partisi'nin lideri Rajoy, Sosyalist Zapatero'ya "ETA'ya karşı hepimiz birleşmeliyiz" mesajı gönderdi.

TERÖR KOZUNU OYNADI
35 milyon İspanyol seçmenin, meclisin 350 üyesini ve dolayısıyla yeni hükümet ve başbakanı belirleyeceği seçimde ilk gündem de böylece yine terör ve ETA oldu. Zapatero hükümeti, 2006'da kalıcı ateşkes ilan eden örgütle barış görüşmeleri başlatmayı denedi. Ancak "teröristlerde masaya oturmasına" karşı çıkılınca dolaylı yollar denendi. "Hükümetin verdiği sözleri yerine getirmediğini" savunan ETA, ateşkesi noktalayıp Madrid havalimanında 2 kişinin öldüğü bombalı eylem yaptı. Rajoy da Zapatero'yu "ETA'ya yasal statü vermek, kurbanlarının anısına ihanet etmekle" suçlayarak anketlerde tırmanışa geçti.

KONUT FİYATLARI, SORUN YARATTI
Madrid saldırılarının yıldönümü arifesinde yaşanan suikastın, muhalefetin elini güçlendirebileceği söyleniyor. Son anketlere göre iki lider arasındaki puan farkı yüzde 3-4 arasında. Zapatero'nun seçimi kazansa bile çoğunluğu alamaması mümkün. Ekonomide ise işsizlik yüzde 9'da ve hızla artıyor. Fiyatlar tavan yapınca satışlar durdu, konut projeleri askıya alındı.
Haberin fotoğrafları