kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Avrupa'nın en büyük uzay aracı fırlatıldı

Yeni Haber
Avrupa tarihinin en büyük ve en sofistike uzay aracı bugün fırlatıldı. BBC'nin haberine göre, Uluslararası Uzay İstasyonu (UUİ)'ye 9 tona varan destek malzemesi taşıyabilecek olan araç doluyken 20 ton ağırlığa ulaşıyor.

Automated Transfer Vehicle adlı insansız uzay gemisi, bugün TSİ 06.00'da Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay merkezinden Ariane 5 tipi bir roketle fırlatıldı.

UUİ'ye su, gıda, oksijen, yakıt, teknik ve bilimsel malzeme taşımanın yanı sıra bir diğer önemli görevi olan istasyonu Dünya'ya düşmekten kurtarmak için daha yükseğe itmek olan uzay aracı, Avrupa'ya uzayı keşif alanında diğer ülkelerle rekabette önemli avantaj sağlayacak.

Avrupa Uzay Ajansı'nın UUİ program müdürü Alan Thirkettle, 10.3 metre uzunluğunda ve 4.5 metre çapında uzun bir silindir şeklindeki aracın en önemli özelliğinin otomatik buluşma ve kenetlenme teknolojisi olduğunu belirtti.

Thirkettle, uzay gemisinin yolunu kendisinin bulduğunu ve hiçbir insan müdahalesi olmaksızın istasyon ile kenetleneceğini kaydetti. Toplam 22 metre uzunluğunda 4 güneş paneline sahip aracın teknolojik gelişme açısından çok önemli ve karmaşık bir uzay aracı olduğunu belirten Thirkettle, aracın yarın fırlatılacak ilk modeline de "Jules Verne" adını verdiklerini söyledi.

Fırlatma işleminin ardından Ariane 5 roketi, iki katlı bir otobüs büyüklüğündeki aracı 260 km irtifaya bıraktı. Araç, bundan sonra yükselemeye devam edecek ve aşama aşama UUİ'ye yaklaşacak.

Avrupa'nın büyük umutlar beslediği ve gelecekte çok şey beklediği aracın, salı günü UUİ'ye gitmek üzere uzaya fırlatılacak Amerikan uzay mekiği Endeavour'un görevini tamamlayana dek bir süre boşlukta park edilmesi ve büyük olasılıkla 3 Nisan'da UUİ ile kenetlenmesi öngörülüyor.

(CİHAN)