kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Başbakan Erdoğan, Talabani’yi Başbakanlık Resmi Konutu’nda öğle yemeğinde ağırladı. Talabani, Erdoğan’a, sorunların giderilmesi amacıyla "Yüksek Siyasi Kurul" önerisinde bulundu.

'Barzani TSK ile omuz omuzaydı'

Duygu GÜVENÇ ANKARA
Talabani, Barzani'nin PKK'yı terörist olarak gördüğünü belirterek "1996'da TSK ile yürüttüğü operasyonda 4 bin şehit verdi" dedi..
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, iki ülke arasında oluşturulacak ortak mekanizma için Türk halkının Kürt realitesine hazır olması gerektiğini söyledi ve Bölgesel Yönetimin Başbakanı Neçirvan Barzani'nin Türkiye'ye davet edilmesini istedi. Yıllardır PKK terörü yüzünden aralarına kara kedi giren Irak ve Türkiye, Celal Talabani'nin 25 saatlik Ankara ziyaretinde, PKK'ya 'müşterek bela' demesiyle ilişkilerde yeni bir sayfa açma kararı aldı. İki ülke arasında PKK ve işbirliğini kapsayacak yeni bir eylem planında anlaşıldı. Plan Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ni de kapsayacak. Ankara, bundan sonra siyasi, askeri, ekonomik, diplomatik alanda Barzani ile de masaya oturacak. Talabani, bu mekanizmanın içerisinde ABD'nin de yer almasını istedi.

İŞTE TARİHİ SÖZLER
Talabani'nin "PKK müşterek belamız. Teröre kimse tolerans göstermez, biz de göstermiyoruz. PKK'ya karşı sizinle birlikte çalışmaya hazırız" sözleri yeni bir sayfanın temelini oluşturdu. Gül de PKK'ya karşı atılacak adımların ardından Türkiye'nin kapılarının Irak'a sonuna kadar açılacağını belirtti. ABD'nin Irak'ı işgali öncesinde Ankara'ya ziyaretlerinde KDP Lideri Mesut Barzani'yi kötüleyen ve suçlayan Celal Talabani, bu defa savundu. Talabani, kendisine yakın bir grup gazeteciyle yaptığı sohbette "Barzani, TSK ile 1996'daki operasyon sırasında omuz omuza savaştı. 4 bin peşmergeyi şehit verdi. Hala onların ailelerine yetim maaşı veriyor" dedi. Irak Cumhurbaşkanı, Türk halkının henüz Kürt realitesine hazır olmadığını da belirtip kamuoyunun buna hazırlanması gerektiğini söyledi. Gazeteci İlnur Çevik, Talabani'nin "Biz de bu açılıma yardımcı oluruz. Benim Ankara ziyaretim bile Türk kamuoyunun Kürt realitesi konusunda böyle bir açılıma hazır olmadığını gösterdi. Hükümet kamuoyunu atılacak diğer adımlara hazırlamalı" dediğini aktardı.

YAVER'DEN SİVİL REFAKAT
Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın "Asker olarak görüşmemizde yarar yok" sözünden sonra asker kanadı hiçbir programa katılmadı ve askeri tören de yapılmadı. Cumhurbaşkanlığı Yaveri Jandarma Yarbay Semih Okyar da havaalanında karşıladığı ve uğurladığı Talabani'nin ziyaretinde sivil olmayı tercih etti. Okyar, Çankaya Köşkü'ndeki basın toplantısına da sivil kıyafetlerle katıldı.