kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

8 Mart etkinlikleri Türkiye'nin dört bir yanında

İSTANBUL
Miting Kadıköy'de

Kadınlar bugün saat 11.00'de, Kadıköy Haydarpaşa'da miting için toplanıyor. Aynı gün saat 19.00'da da Taksim tramvay durağından yürüyüş yapılacak. Kadınlar 9 Mart Pazar günü de Beyoğlu Evlendirme Dairesi'nde 12.00 ile 18.00 saatleri arasında 'Birlikte Daha Güçlü' başlığıyla bir kadın şenliği düzenleyecek.

Duygu Asena'ya saygı

Beşiktaş Belediyesi Kültür Sanat Platformu tarafından düzenlenen Ustalara Saygı etkinliğinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Duygu Asena'ya saygı etkinliği ile kutlanacak. Akatlar Kültür Merkezi Melih Cevdet Anday Sahnesi'nde 10 Mart Pazartesi akşamı gerçekleştirilecek olan gecede, kadın hareketinin önemli isimlerinden biri olan yazar Duygu Asena anılacak. 38.'si düzenlenen Ustalara Saygı toplantısı, saat 20.00'den itibaren takip edilebilecek. Faruk Şüyun'un hazırladığı ve yöneteceği gecede, özellikle Kadının Adı Yok adlı romanıyla, feminist hareketin ülkemizdeki tarihinde bir dönüm noktası yaratan Duygu Asena'nın farklı yönleri, dostları tarafından konuklara anlatılacak. Asena'nın kardeşi İnci Asena'nın da katılacağı etkinlikte Ayşegül Sönmez, Coşkun Aral, Fatmagül Berktay, Filiz Aygündüz, Müge İplikçi, Nazım Alpman, Pınar Selek, Sedef Kabaş ve Yavuz Özkan konuşmacı olarak yer alacaklar. Selen Domaç'ın sunacağı gecede Duygu Asena, çeşitli sanat dallarının temsilcilerinin performanslarıyla da anılacak. Etkinlikte, Zeynep Tanbay'ın koreografisini yaptığı bir gösteri, altı dansçı tarafından, Derya Alabora'nın okuyacağı Duygu Asena metinleri eşliğinde sanatseverlere sunulacak.

VAN
İki haftalık kampanya
Van Kadın Derneği; 1 Mart - 14 Mart 2008 arasında kadına yönelik şiddet, kadın - erkek eşitliği hakkında farkındalık yaratmak, kadına yönelik şiddetin önemli bir toplumsal sorun olduğunu ve bu sorunun çözümünde herkesin sorumluluğu olduğuna dikkat çekmek amacıyla bir kampanya yapıyor. Kampanya dahilinde Van'da 50 adet billboard kiralanarak kadına yönelik şiddet konularında mesajlar veren afişler asılacak. Mahallelerde müzik yayını yapan ve mesajlar veren bir minibüsle dolaşılacak; çeşitli yerlerde durarak kadınlara hakları ve şiddetle karşılaşıldığında neler yapılabileceğine ve nerelere başvurulabileceğine dair bilgiler aktarılacak.

ANKARA
Gülseren Yurttaş anısına

Makine Mühendisleri Odası Ankara Şubesi bu yıl 8 Mart etkinliklerini, geçen yıl 'iş kazası'nda yaşamını yitiren mühendis Gülseren Yurttaş'ın anısına düzenliyor. Ekin Sanat Merkezi'nde gerçekleşecek paneli Goncagül Karakoç yönetecek. Panelde; Petrol İş Sendikası Ankara Şube Başkanı Mustafa Özgen 'Novamedli Kadınların Direnişi ve Uluslararası Sermayenin Ülkemizdeki Konumu'; Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Selçuk Candansayar 'Devrimci Bacı'dan Türbanla Modernleşen Kadına'; Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Fatma Yıldırım ise 'Ankara Dikmen Bölgesi Kentsel Dönüşüm Projelerinde Yıkılan Gecekonduların Kadınları' başlıklı sunumlar yapacak. 8 Mart günü saat 17.30'da yapılacak panelin ardından Halk Müziği Korosu bir konser verecek.

ADAPAZARI
Kadınlar panelde

Adapazarı Merkez Belediyesi'nin düzenlediği Dünya Kadınlar Günü etkinliği Mart cumartesi günü saat 13.00'te. 'Kadın Sorunlarının Dünü ve Bugünü' başlıklı paneli avukat Belma Satır yönetiyor. Panelin konuşmacıları Başkent Kadın Platformu'ndan Hidayet Şefkatli Tuksal, Uçan Süpürge'den Selen Doğan ve UNFPA'dan Meltem Ağduk.

ESKİŞEHİR
Derya Demirler unutulmadı

Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Eskişehir'de 'Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Hareketinin Geleceği' başlıklı bir panel düzenliyor. 8 Ocak'ta bir kazada yaşamını yitiren Derya Demirler adına, onun her yıl coşkuyla kutladığı 8 Mart'ta, doğup büyüdüğü Eskişehir'de düzenlenecek olan konferans iki panelden oluşacak. 'Türkiye'de Toplumsal Cinsiyet ve Sıcak Aile Ortamı' adlı ilk panelde, 'Sıcak Aile Ortamı: Demokratikleşme Sürecinde Kadın ve Erkekler' çalışması tanıtılacak. 'Kadın Hareketinin Geleceği' başlıklı ikinci panelde ise, feminist hareketin içerisindeki bölünmelerin nedenleri irdelenecek.
Haberin fotoğrafları