kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Gripin üyeleri (soldan sağa) Evren Gülçığ, Murat Başdoğan, Arda İnceoğlu, İlker Baliç, Birol Namoğlu ve Kerem Önuçak.

Kardeş gibi sevmeye razı olan kalmadı

Ece KOÇAL
Müzeyyen Senar'ın sesiyle akıllarda kalan Dalgalandım da Duruldum'u Gripin yeniden yorumladı. Şarkının sözlerinden çok etkilendiklerini söyleyen grup üyeleri, "Modern hayat aşkı da öldürüyor," diyor..
Bir adam, bir kadına âşık. Yıllar boyunca o kadar peşinden koşmuş ki, artık "Yoruldum," diyor. Bu aşkın kendisini kül ettiğini, hatta öldüreceğini söylüyor. Hiç umudu yok. Ama sevdiği kadından bir türlü vazgeçemiyor. Aşkına karşılık bulamasa da onu görebilmek, yakınında olmak istiyor... Böyle aşklar artık sadece filmlerde, şarkılarda mı kaldı? Dalgalandım da Duruldum'u dinleyince "Galiba öyle," demek geliyor insanın içinden. Şimdiye kadar Müzeyyen Senar'ın sesiyle akıllara kazınan bu Türk Sanat Müziği şarkısı, Gripin tarafından yorumlandı. Şarkıyı kendi sound'larına uyarlayan grup üyeleri de modern aşklardan şikâyetçi... Şarkının en vurucu cümlesi kuşkusuz, "Âşık gibi sevmezsen, kardeş gibi sev beni." Grup üyeleri bu cümle üzerine çok düşünmüş, hatta teoriler geliştirmiş. "Hiç yanımda olmamandansa, kardeş gibi ol, seni göreyim demek istiyor adam ama yine de içten içe acaba olur mu diye düşünüyordur. Artık böyle aşklar yok. İnsanlar her şeyden çok kolay vazgeçebiliyor," diyor Birol Namoğlu ve ekliyor: "Biz katili bulduk: Suçlu modernizm. Aşkı öldürüyor." Buna karşın Gripin'in Hiç Gelme Gideceksen veya Olduğu Kadar şarkıları, yeterince sevmemiş birinin yazdığı şarkılar olarak yorumlanmış. Buna karşın Murat Başdoğan kendinden örnek vererek, "Bazen kardeş gibi sevilmek gerçekten yeterli olabilir," diyor. Dalgalandım da Duruldum, o kadar beğenildi ki, Gripin'in son albümü bu haftadan itibaren bu şarkıyla birlikte yeniden müzik marketlerde olacak. Yıllarca bir cover grubu olarak tanınan Gripin, bu imajı silmek için uzun süredir cover yapmıyordu. Onları kararlarından döndüren Dalgalandım da Duruldum oldu. Peki bu şarkıyı nasıl seçtiler? Arda İnceoğlu şöyle anlatıyor: "Pop Star Alaturka programında sahne alacaktık. Osman Tan (Erkır) bir Türk Sanat Müziği şarkısını yorumlamamızı istedi. Kabul ettiğimizde değil klip çekmek, konserlerde çalmayı bile düşünmemiştik. Ama o gece çaldıktan sonra hem gençlerden hem de Türk Sanat Müziği dinleyen insanlardan çok güzel tepkiler aldık." Ama Dalgalandım da Duruldum'u seçerken oldukça zorlanmışlar: "Türk Sanat Müziği arşivini inceledik. 100 şarkı dinledik, çalıştık ama arasından Dalgalandım da Duruldum'u seçtik. Gerek sözleri, gerekse melodisi bize yakındı. Çok dinamik bir melodisi var."

'BU ŞARKI BİZİM İÇİN BİR MİSYON'
Grup üyeleri Müzeyyen Senar'ın şarkıyı dinleyip dinlemediğini bilmiyor. "Müzeyyen Hanım'ın rahatsızlığı devam ediyor. Takip ettğimiz kadarıyla gelen haberler çok olumlu değil. Yine de ona acil şifalar dileyip, saygı ve sevgilerimizi göndermek isteriz," diyorlar. Yine de bu şarkıyı yorumlamanın kendileri için bir misyon olduğu görüşündeler: "Biz bu şarkıya yorumlamaya karar verdiğimizde çok çekindik. Düzenlemesi ve söylemesi çok zor bir parçaydı. İnsanların yıllardır mükemmel bir ses ve yorumla dinlediği bir parçayı çalmaya çalışmak çok ağırdı. Ama bir amacımız vardı. Türk Sanat Müziği'nden uzak yetişmiş (ki biz de bir süre bu gruba dahildik) gençlerin ilgisini çekmek istiyorduk." Şarkının video klibi de tamamen grup üyelerinin elinden çıkmış. Senoryosu ve yönetmenliği Evren Gülçığ'a ait. Teknik ekip ise grubun diğer elemanları. "Malzeme, dekor, duvar boyası seçimlerini biz yaptık. Sadece seçmedik, boyaları da bir gün içinde yaptık. Çekimden bir önceki geceyi duvardaki motifi boyayarak geçirdik. İki saat uyuduk ve ertesi gün klibi çektik." Tuba Ünsal'ın rol aldığı klipte, yine kadınlara yüklenilmiş. Bir adam, bir kadının peşinden koşuyor. Ama kadının gözü, diğer erkeklerde... Ne de olsa albüm kapaklarında da olduğu gibi, yasak elmaya ilk uzanan kadındı. Yine de "Bizim sorunumuz kadınlarla değil, insanlarla. Ama biz erkek olduğumuz için kadın elini kullandık," diyorlar. Birinin söylediğini hep diğeri onaylıyor. Her fırsatta çok iyi arkadaş olduklarını söylüyorlar ama turnelerden hemen sonra çok görüşmemeye çalıştıklarını da ekliyorlar.