kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çekmeköylü kadınların dayanışması

Neslihan TUNÇ
Gelir ve eğitim düzeyi düşük olan Çekmeköylü çocuk ve kadınlar için eğitim, kültür, sanat ve sağlık çalışmaları yapan Çekmeköy Gönüllüleri Derneği, 8 Mart'ı farklı etkinliklerle kutluyor..
İstanbul'un son 10 yılda büyüyüp gelişen semtlerinden biri olan Çekmeköy'de farklı yaşam profilleri dikkat çekiyor. Bir yanda yüzlerce müstakil evden oluşan villa kentler, diğer yanda çok katlı blokların sıralandığı siteler ve bunların arasında sıkışıp kalmış mahalleler... Tabii semt sakinlerinin eğitim ve gelir düzeyleri de yaşadıkları konutlara göre farklılık gösteriyor. Çekmeköy Gönüllüleri Derneği de, semtlerindeki farklı kesimlerden kadınları ve çocukları kaynaştırmak için yoğun çaba içinde. 2004 ağustos ayında kurulan dernek, okuma-yazma, eğitim, sağlık, el becerisi geliştirme, ikinci el ürün değerlendirme ve katı atık toplama gibi konularda çalışmalar yapıyor. Derneğin coşkuyla kutladıkları özel günlerden biri de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü... Bu yıl dernek olarak dördüncü kez Kadınlar Günü'nü kutlamaya hazırlanan derneğin yoğun bir programı var. ÇGD Başkanı Canan Oğuz, derneğin kurucularının birçoğunun kadın hareketinden geldiğini söylüyor: "Birikimimizi ve bu enerjimizi yaşadığımız bölgeye aktaralım dedik. Ben burada yaşadığım için mahalledeki eksiklikleri, sorunları daha iyi biliyorum. Öncelikle kadın ve çocuklara yönelik bir şeyler yapılması gerektiğine karar verdik. Bizim amacımız Cumhuriyet geleneklerine sahip çıkarak burada aidiyetlik duygusunu geliştirmek. Bu süreçte de bilgi ve birikimi olan insanların mahallede yaşayanlarla bu birikimlerini ve olanaklarını paylaşarak hem kaynaşmasını sağlamak hem de Çekmeköy'de duyarlı, yardımlaşmayı bilen kentli bireyler olmasına katkıda bulunmak."

DÜNDEN BUGÜNE
Canan Oğuz, Kadınlar Günü'nün kendileri için çok önemli olduğunu söylerken şimdiye kadar yapılanları şöyle anlatıyor: "Bu sene dördüncü Kadınlar Günü'müzü kutlayacağız. Her sene 'geçmişten günümüze' başlıklı sergilerimiz oluyor. İlk sene benim anneme ait eşyaların sergisini yaptık, ikinci sene çeyizlerimiz sergisinde bütün mahalleli kadınlar çeyizlerinden bir şeyler getirdiler. Geçen yıl 'Bebeklerimiz' adlı bir sergi yaptık. Bunda da yine mahalleli kadınlar birer bez bebek yapıp getirdiler. Bu sene de geleneksel gelin başlarımızı sergileyeceğiz. Bu sergiler kadınlarımızı çok heyecanlandırıyor. Herkes yiyecek bir şeyler yapıp getiriyor. Bu hafta içinde kadın haklarıyla ilgili eğitim veriyoruz. Bu yıl 'sağlık güvenlik yasası kadınlarımıza ne getirecek?' bunu işleyeceğiz. Yürüyüşlere katılıyoruz. Bu seneki programımızda bir de sergi var. Kadın sanatçı arkadaşlar bir dayanışma gösterdiler. Ağaoğlu Myclub da gönüllü olarak bize mekânını verdi. Orada bir sergimiz olacak. Resim, heykel ve seramik sergisi. Oradan gelen gelir de derneğe bağışlanacak." 15-24 Mart tarihleri arasında Çekmeköy'deki Ağaoğlu Myclub'da düzenlenecek olan sergideki sanatçıların hepsi kadın. Seramikte Saliha Kartal, Defne Küçük, Dicle Öney, Aysel Özenir; heykelde Tülay Meriç Karavit, Canan Oğuz; resimde ise Leyla Konuk, Şermin Aksoy ve İnci Bulut'un eserleri izlenebilir.
Haberin fotoğrafları