kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AB'nin asker talebine Ankara'dan ret

Yeni Haber
Avrupa Birliği'nin, Çad ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ne konuşlandırmayı başladığı barışı koruma gücü (Eufor Chad-Car) için Türkiye'ye yaptığı asker talebi Ankara tarafından reddedildi.

AB'ye iletilen Türkiye'nin kararında Nice Antlaşması'nda öngörülen istişare mekanizmasının Türkiye ile "doğru dürüst işletilmemesi" etkili oldu. Bu arada, güçte Fransa'nın ağırlıklı bir rol oynamasının da diğer bir faktör olduğu belirtiliyor.

Ocak sonunda AB tarafından alınan karar uyarınca Şubat ayında konuşlandırılmaya başlanan, 3 bin 700 kişilik güç için Türkiye'den asker talebinde bulunuldu.

Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası ve Nice Antlaşması çerçevesinde Sudan'ın sorunlu Darfur bölgesinden kaçan sivilleri ve insani yardım sağlayanları da koruyacak olan söz konusu birlik için AB tarafından Türkiye'ye yapılan talebi Ankara geri çevirdi.

Türkiye'nin kararında istişare mekanizmasındaki sıkıntıların etkili olduğu öğrenildi. Konuya yakın diplomatik kaynaklar da Türkiye'nin kararı ile ilgili olarak şu değerlendirme yapıyor:

"Oraya gönderilecek olan güç, Nice Antlaşması çerçevesinde faaliyet gösterecek. Antlaşma da belirli kurallar getiriyor, örneğin, istişare mekanizması ile ilgili olarak. Türkiye de, bu aşamada bir emrivaki ile karşıladığını, danışma mekanizmasının doğru dürüst işletilmediğini düşünüyor."

FRANSA FAKTÖRÜ

Bu arada, Ankara'nın kararında Türkiye'nin AB üyeliği konusuna olumsuz tavır takınan Fransa'nın barışı koruma gücünde oynadığı öncü rolünün de etkili olduğu ifade ediliyor. Güçün çok önemli bir bölümünü karşılayacak olan Fransa'nın yaklaşımına ilişkin olarak AB içerisinden eleştiriler de geldi. Daha önce, Fransa'nın, Eufor gücünü kullanarak "kendi çıkarlarını ilerletmek istediği" yorumları yapılmıştı.

(ANKA)