kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kraliçe'den önce protokolü geldi

Perihan KORKMAZ/LONDRA
İngiltere Kraliçesi Elizabeth 5 Mayıs'ta Türkiye'ye geliyor..
İngiltere Kraliçesi II'nci Elizabeth, Cumhurbaşkanı Gül'ün davetlisi olarak mayıs ayında Türkiye'yi ziyaret edecek. Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamada, ziyaretin 5 Mayıs'ta eşi Edinburg Dükü Prens Philip'le birlikte gerçekleşeceği bildirildi. Dünyanın en eski monarşilerinden olan Britanya Krallığı'nın tahtında oturan Kraliçenin evsahibi olduğu davetlerin tümünde, kökenleri yüzyıllara dayanan protokol kuralları uygulanıyor. Kraliçe, yurtdışı ziyaretlerinde ise genel kurallarda misafiri olduğu ülkenin kurallarını uyguluyor. Ancak ev sahibi ülkenin nezaket gereği misafirin arzusunu sormasıyla Kraliçe, olmasını ya da olmamasını istediklerini listeyle "ev sahibine" sunuyor. Bu liste Türkiye gezisi için henüz açıklanmadı ancak önceki gezilerde dikkat çeken protokol kuralları vardı:

* Kraliçe'ye unvanıyla hitap ediliyor, "majesteleri" deniliyor.

* Kraliçe ile elini uzatmadıkça, onunla tokalaşılmıyor. Kraliçe tokalaşırken eldivenlerini çıkarmıyor.

* Kraliçe ile karşılaşmada, 'How do you do (Nasılsınız)' sorusuna yanıt 'İyiyim' olarak değil, aynen 'How do you do' sorusu tekrarlanıyor.

* Selamlaşma sırasında erkeklerin Kraliçe'nin hafifçe elini öpmesi, bayanların dizlerini kırarak el sıkışması majestelerine saygının ifadesi.

* Kraliçe'nin davetlerinde dış görünümün önemli yeri var. Akşam yemeğinde bayanlar abiye elbise, erkekler ise frak-siyah smokin giyiyor. Resmi kıyafet ev sahibi ve onur konuğuna saygının ifadesi olarak görülüyor.