kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 6 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Yurtdışından kaynak kesildi doların faizi % 5'e yükseldi

RAHİM AK
Türk bankaları yurtdışı piyasalarından para bulamadıkları için yurtiçine yöneldi. YTL faizi yüksek olduğu için dolar ve euro faizine yüklenen bankalar faizi yüzde 5'e kadar çıkardı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Yurtdışından kaynak kesildi doların faizi % 5'e yükseldi
Özellikle konut kredilerini fonlamak için Londra'da swap piyasasından borçlanan Türk bankaları son dönemlerde uluslararası likiditenin sıkışması ile bu piyasadan para bulamayınca, yurtiçinde döviz faizini yükselterek kaynak bulmaya çalışıyor. Bu nedenle Türk halkının elinde bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu hesaplarına göre 105, Merkez Bankası rakamlarına göre ise 95 milyar doları aşan döviz mevduatını kendisine çekmek isteyen bankalar dolar ve euroda faizi yüzde 5'e kadar çıkardı. Oysa Amerika Birleşik Devletleri'nde Merkez Bankası Fed'in sürdürdüğü faiz indirimi politikası ile doların anavatanında faiz sadece yüzde 3.Bankaların döviz faizlerinde son hızla yaptıkları rekabeti değerlendiren uzmanlar faizin yüzde 5'ten daha da yukarı çıkmasının da olağan olduğunu belirtiyor. Bankacılar, Türk bankalarının şimdiye kadar yüzde 3-5 aralığında kaynak bulduğunu belirterek "Ancak artık bu piyasadan para bulunamıyor. Bankalar bu nedenle yurtiçinden kaynak bulmaya çalışıyor" değerlendirmesinde bulunuyor.

YTL MEVDUAT PAHALI
Uzmanlar, döviz faizinin artıyor olmasının en önemli nedeninin YTL faiz oranlarının yüksekliğine bağlıyor. Şu anda yüzde 18 faiz ile mevduat toplamaya çalışan bankalar bu mevduattan para kazanmak için örneğin konut ve otomobil kredilerini aylık yüzde 2'nin üstünde vermeleri gerekiyor. Oysa şu anda faizler yüzde 1,30 ile 1,50 arasında. Yüzde 18 faizle YTL mevduat toplayarak bu faizlerle kredi verildiğinde hiç kar etmeyen bankalar, kur riskini alıp yüzde 5'le borçlanıyor. Bunun karşılığında yıllık yüzde 20 civarında faiz ile kredi vererek para kazanıyor. Uzmanlar uluslararası piyasadan kaynak bulma imkanının ortadan kalktığı bu ortamda bankaların ya kredi faiz oranlarında ani bir artış yapmaları yada kredi vermeyi kesmeleri gerektiğini belirterek, "Bankalar iki yolu da seçemiyor. Çünkü müşterileri elinde tutmak zorunda. Bu nedenle ucuz kaynak olarak son 1 yılda 35-40 milyar dolarlık döviz mevduatı yapan Türk halkının mevduatını çekmeye çalışıyor" diyor.

SENDİKASYON YAKLAŞIYOR
Bankacılar, döviz faizini artırarak mevduat toplamaya çalışan bankaların ikinci amaçlarının özellikle sendikasyon geri ödemesi olan bankaların ödeme takvimi yaklaştıkça elini rahatlatmak için döviz varlıklarını artırma olduğunu belirtiyor.