kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Mehmet Şimşek

Part time ajanslar geliyor garantili iş kursları yolda

OKAN MÜDERRİSOĞLU
OKAN MÜDERRİSOĞLU
Son şekli verilen 'istihdam paketi'yle sosyal güvenceli part time işçiler artacak. İş garantili bölgesel meslek kursları açılacak, işsizlik ödeneği alma kolaylaşacak..
Çalışma hayatında köklü değişiklikler getiren reform dönemi başladı. Sosyal güvenlik yasasının TBMM'deki görüşmeleri sürerken, son şekli verilen "istihdam paketi" ile işçi-işveren ilişkilerinde yeni kurallar devreye girecek. Sosyal güvenceye sahip 'part time işçiler' giderek yaygınlaşacak. Sanayinin ihtiyaçları için iş garantili bölgesel meslek kursları açılacak. İşsizlik ödeneği almak kolaylaşacak ama karşılığında kıdem tazminatı sistemi değiştirilecek. Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma Bakanlığı'nda sürdürülen hazırlıkların, 'finansman' yönüyle Hazine'yi de yakından ilgilendirdiğini belirterek, "İşveren üzerindeki idari ve mali yükleri azaltan, işçilerin haklarını koruyan, iş piyasasına girmelerini kolaylaştıran önlemler için çalışıyoruz. Nimet-külfet dengesini kurmayı hedefliyoruz" dedi. Şimşek, yenilikleri ise şöyle özetledi:

* YÖRESEL İHTİYAÇLARA ÖZEL KURS: İşsizlik Sigortası Fonu'na aktarılan devlet payının yüzde 30'unu İş Kur'a vereceğiz. İlk aşamada, ulusal çapta nitelikli eleman açığı belirlenecek. Odalar ve organize sanayi bölgesi yönetimleri ile görüşülecek. Hedefe odaklı, bölgesel bazda kurslar açılacak. Vinç operatörü veya kaynakçı açığı varsa 3-6 aylık eğitimle eleman yetiştirilecek. Bu elemanların cep harçlığını devlet verecek, sigorta primini devlet ödeyecek. Bu amaçla yaklaşık 230 milyon YTL kaynak sağlanacak.

* PART TİME (YARI ZAMANLI) İŞÇİLER: Şu anda özel istihdam büroları var. Bu merkezler "Part Time Ajans" gibi çalışacak. Diyelim ki bir işverenin sekreteri doğum iznine ayrıldı. 3 aylığına yönetici sekretere ihtiyacı var. Bu ajanslar, süreli işler için uygun eleman teminine aracı olacak. İşçinin sigorta prim yükümlülüğü ajans tarafından üstlenilecek.

* KIDEM TAZMİNATI FONU KURULACAK: İşsizlik Sigortası Fonu'ndan yararlanma koşulları iyileştirilirken eş zamanlı olarak kıdem tazminatı ile ilgili düzenleme yapılacak. Bireysel emeklilikteki gibi işçi adına takip edilecek Kıdem Tazminatı Fonu kurulacak. Fon, özel yapıda olacak.