kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

60 bin YTL'nin üzerinde kıdem tazminatını unutun!

Prof. Dr. CEM KILIÇ
Kıdem tazminat fonuna ilişkin ilk bilgilere göre, yeni sistem üst gelir grupları için kayıp yaratacak. Eğer taslaktaki gibi kıdem en yüksek memur maaşını aşamazsa 60 bin YTL'nin üstünde tazminat hayal..
Sosyal güvenlik reformu ile ilgili yasal düzenleme Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda hararetli tartışmalara sahne oluyor. Ancak daha hükümetin önüne gelmeden kamuoyuna sızan kıdem tazminat fonu (KTF) ile ilgili taslak epey tartışma yaratacak görünüyor. Sosyal güvenlik konusunda uzman Prof. Dr. Cem Kılıç, eldeki bilgiler ışığında gönderdiğiniz örnek sorularla sizlere ışık tutacak. En çok merak edilen sorulardan biri "Alacağım kıdem tazminatı düşecek mi?" Eğer sınır taslaktaki gibi 'en yüksek memur maaşını aşamaz' olursa bu durumda en yüksek kıdem 60 bin YTL'yi aşamayacak. İşte gelen sorularınıza yanıtlar:

1- Bayanların evlendikten sonra işten ayrılmaları halinde kıdem tazminatı almaları mümkün mü?
* Yürürlükteki mevzuata göre bu hak var. Ancak Kıdem Tazminatı Fonu kurulmasına ilişkin yasa taslağında, evlilik suretiyle gönüllü işten ayrılmalarda tazminat ödenmesi öngörülmüyor.

2- 5.5 yıldır bir şirkette çalışıyorum. Yeni düzenleme karşısında kıdemim ne olacak?
* Kıdem Tazminatı Fonu kurulduğunda, "Adına en az 10 yıl prim ödenen işçinin isteği halinde" ödeme yapılabiliyor. Yasa çıkarsa, 4.5 yıl daha fona prim ödemeniz gerekecek.

3- Özel sektörde çalışıyorum. Ücretim Türkiye koşullarına göre iyi. Kıdem Tazminatı Fonu kurulursa hak kaybım olacak mı?
* Taslak düzenlemede, kıdem tazminatı ödemesine, en yüksek devlet memuru emekli ikramiyesi ile orantılı üst sınır getiriyor. Bu tutar bugün 60 bin YTL civarında. Bazı üst gelir grupları için kayıplar oluşabilir.

4- Emekliliğe hak kazanan ancak aylık ödenmesi için yaşı bekleyen KTF'den yararlanabilecek mi?
* Bu durumdakiler için yaş haddini yükselten 1999'daki yasanın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren KTF kurulmasına ilişkin yasa hükmü uygulanacak. KTF imkânından yararlanabilecek.

5- Bir şirkette 3 yıl çalıştım ve iş akdim feshedildi. 8 yıl başka şirkette çalıştım. Kıdemim ne olacak?
* Fon kurulduktan sonra iki ayrı iş yerinde toplam 11 yıl çalışmışsanız, "Fon'a en az 10 yıl prim ödeme şartını" yerine getirdiğiniz için talebiniz halinde kıdem tazminatı alabileceksiniz.

6- 9 yıl önce emekliliğe hak kazandım. Yasadan sonra emekli olsam kıdemim ve emekli maaşımda sorun olur mu?
* Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin taslak henüz hükümette görüşülmedi. Meclis'teki sosyal güvenlik reformu ise bağlama oranını değiştirdiği için emekli aylığınız biraz azalacak.

7- TIR şoförüyüm. 6 ay sonra emeklilik hakkım doluyor. Kıdem tazminatını alabilecek miyim?
* Kıdem Tazminatı Fonu yasası (KTF) henüz çıkmadı. Çıkması durumunda bile kazanılmış haklar korunuyor.