kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ben Bernanke

'Bu yıl stagflasyon olmaz ama büyüme düşer, işsizlik artar'

ABD ekonomisinde 2008 yılı için stagflasyon ihtimalinin olmadığını söyleyen Fed Başkanı Ben Bernanke, "Ancak ekonomide büyüme düşerken işsizlik bir miktar artabilir. Büyüme de düşecek" dedi..
ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, ABD'nin 1970'lerdeki gibi bir "stagflasyon" a doğru gitmediğini ancak, enflasyonun Merkez Bankası'nın ekonomiyi canlandırma çabalarını zorlaştırabileceğini ve konut piyasasındaki sorunlar nedeniyle bazı küçük ABD bankalarının iflas edebileceğini söyledi. Bernanke ABD Senatosu Bankacılık Komisyonu'nda yaptığı konuşmada, 30 yıl önce görülen, hem ekonomik durgunluk ile yüksek enflasyonun birlikte görüldüğü (stagflasyon) ekonomik ortama gönderme yapan Bernanke, "1970'lerde hüküm süren durumla en ufak bir yakınlık olduğunu düşünmüyorum" dedi. Açıklamasında ABD ekonomisinin iddia edildiği gibi resesyona da girmeyeceğini ileri süren Bernanke, 2008 için düşük büyüme ve işsizlik oranlarında artış beklenebileceğini sözlerine ekledi. Diğer yandan ABD Başkanı George W. Bush ise yaptığı açıklamada Bernanke'ye destek vererek, "Ekonomimizin bir yavaşlama döneminde olduğu doğru ancak resesyona girdiğimizi düşünmüyorum" dedi.

ENFLASYON DÜŞECEK
Fed'in altı aylık ekonomik rapor sunumunu yapan Bernanke aynı zamanda mevcut fiyat baskılarının dünya genelinde petrol, metal ve gıda için güçlü bir talebi yansıttığını ve bu emtianın maliyetlerinin önümüzdeki aylarda istikrar kazanacağını söyledi. Bernanke, "Eğer durum buysa, o zaman enflasyon düşecektir ve böylece hem büyümedeki yavaşlamaya hem de finans piyasalarındaki önemli bir soruna cevap verebilmiş olacağız" dedi. Fed, eylül ayının ortasından bu yana faiz oranlarını toplam 225 baz puan düşürerek yüzde 3'e indirdi. Fed'in faiz oranlarını daha da fazla indirmesi beklenirken, sürpriz şekilde yüksek gelen enflasyon rakamları, Fed'in ekonomiyi canlandırma konusunda fazla ileri gidebileceği kaygılarını gündeme getirdi. Bernanke'nin bazı küçük ABD bankalarının konut piyasasındaki sorunlar ve mortgage kayıplarının etkisiyle batabileceğini de söylemesi borsalarda düşüşlere neden oldu.