kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Anadolu'daki barajlarda da su miktarı tehlike sınırında

Olcay AYDİLEK / ANKARA
Elektrik talebini karşılamak için üretim miktarının artırılması ve kar yağışı, hidroelektrik santrallerindeki su miktarının alarm vermesine yol açtı..
İLİŞKİLİ HABERLER
Anadolu'daki barajlarda da su miktarı tehlike sınırında
Türkiye geçtiğimiz günlerde başta Doğu ve Güneydoğu olmak üzere karın etkisi altında kaldı. Kar yağışı yoğun üretim yapan ve bu nedenle su miktarları ciddi biçimde düşen elektrik üreten barajları olumsuz etkiledi. Türkiye'nin "lokomotif" barajı olarak gösterilen Keban'da su miktarı 824 metrenin altına düştü. Miktar 820 metreye düştüğünde, santralde üretim duracak. Barajda elektrik üretimine bağlı olarak su her gün 10- 12 santim azalıyor. Bu da 1-2 ay içinde üretimin durması anlamına geliyor. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ile elektrikte arz-talep dengesini tutturmakla görevli olan sistem operatörü Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) yetkilileri, elektrik üreten barajlardaki su miktarının azalmasından kaygı duyuyor.

'TEK UMUDUMUZ YAĞMUR'
Fırat Havzası'nı besleyecek bölgede kar yağışı görüldüğünü belirten yetkililer, karın tümüyle suya dönüşeceğini ve barajları dolduracağını düşünmemek gerektiğini vurguluyor. Yetkililer, "Karın suya dönüşmesi için mart ve nisanda yeterli yağmur gerekiyor. Bütün dileğimiz, gelecek aylarda karı eritecek ve barajlara dolduracak yağmur yağması" diyor. Türkiye'nin suya dayalı elektrik üretiminin yüzde 60'ı, Fırat havzasında bulunan barajlardan sağlanıyor. Havzada yer alan en önemli barajlar Keban, Atatürk, Karakaya ve Birecik. Havzanın en tepesinde Keban Barajı yer alıyor. 1330 megavat kurulu güce sahip olan Keban'da biriken su, havzadaki diğer barajlar için gösterge niteliği taşıyor. Çünkü, Keban'ın elektrik üretimi için kullandığı su diğer barajlara akıyor ve onların üretimlerini etkiliyor. Yetkililer, şu an Keban'da elektrik üretimi için kullanılabilir su miktarının yüzde 22 olduğunu vurguluyor.