kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
HRISTOFYAS % 53.68

İlk komünist başkan seçildi

STELYO BERBERAKİS LEFKOŞA
İlk sonuçlara göre Rum kesiminde dün yapılan liderlik seçimini, KKTC Cumhurbaşkanı Talat'ı ziyaret sözü veren Dimitris Hristofyas kazandı. Bu sonuç, AB'ye ilk 'komünist devlet başkanını' da getirmiş oldu..
Rum kesiminde dün yapılan liderlik seçimleri, son yılların en başa baş iktidar yarışlarından birine sahne oldu. Gazetemiz baskıya girdiği saatlerde ilk anket sonuçları belli olan seçimi, Dimitris Hristofyas kazandı. Resmi olmayan ilk sonuçlara göre oyların yüzde 53.68'ini alan komünist AKEL partisinin lideri, bu zaferle Avrupa Birliği'nin ilk "komünist devlet başkanı" unvanını da kazanmış oldu. Eski Dışişleri Bakanı olan rakibi Yannakis Kasulides ise ilk turda gerçekleştirdiği sürprizi bu kez yapamadı. Oyların yüzde 46.32'sini alarak liderlik yarışını kaybetti.

'GÜÇLERİMİZİ BİRLEŞTİRME ZAMANI'
Rumların yeni lideri Dimitris Hristofyas, Rum halkına, "Güçlerimizi birleştirme zamanı" çağrısı yaptı. Hristofyas, AKEL seçim bürosunda, binlerce partilinin sevinç gösterileri arasında yaptığı zafer konuşmasında, sonucun yalnızca AKEL'in değil herkesin zaferi olduğunu ifade ederek sözlerini "Yaşasın birleşik Kıbrıs" diye tamamladı. Hristofyas ayrıca Kıbrıslı Türkler ile işbirliği içinde olacağını da kaydederek, "Kıbrıs Türk halkına ve yönetimine bir dostluk eli uzattığını" söyledi. Öte yandan seçimi kaybeden Kasulides, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında Hristofyas'ın yanında olacağını açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise Hristofyas'ı telefonla arayarak seçim başarısından dolayı kutladı. Talat ve Hristofyas görüşmede, karşılıklı olarak en kısa zamanda biraraya gelme isteklerini bildirdiler.
Haberin fotoğrafları