kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

1 milyar $'lık parite kumarı yeni İmar korkusu yarattı

RAHİM AK
Milyar dolarlık işlemin döndüğü parite piyasasını denetleyen hiçbir kurum yok. Zaten yüksek risk içeren sektör yetkilileri, iflaslar yaşanmaması için SPK ve BDDK'ya başvurduklarını söyledi..
Yaklaşık 15 şirketin faaliyet gösterdiği ve günde 1 milyar dolarlık pozisyon alındığı parite işlemleri piyasasında denetim ortada kaldı. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile Hazine Müsteşarlığı'nın şirketleri denetleme konusunda karar verememesi sektörde işlem yapanlar arasında bile yeni İmar Bankası korkusu yaşatıyor. İmar Bankası'nda yıllarca sahte Hazine bonosu satılarak sonunda yaklaşık 8 milyar dolarlık bir batık oluşmuş, İmarzede adını alan binlerce kişinin bu paraları devlet yıllar sonra da olsa ödemek zorunda kalmıştı. O dönemde televizyonlarda reklam bile vererek gözler önünde yapılan bu işlemlerde sorumluluk ortada kalmış devlet binlerce davayla uğraşmak zorunda kalmıştı.

6 AYDA 2'YE KATLANDI
Türkiye'de dolar/YTL ve Euro/dolar gibi parite işlemleri yaptıran şirketlerin sayısı son 6 ayda ikiye katlandı. Paranın bir anda ikiye üçe katlandığı veya bir anda yok olduğu bir yatırım aracı olarak çok riskli işlemlerin yapıldığı ve birçok kişinin parasını bir anda kaybettiği veya tersine katladığı piyasada yaklaşık 10 bin kişi bir para biriminin ötekine karşı yükseleceği varsayımıyla her gün 10 milyon dolarlık işlem ile 1 milyar dolarlık pozisyon alıyor. Türklere yurtdışında bir şirkete para yatırılarak yaptırılan işlemlere aracılık eden bu şirketler bile her an bir batak haberiyle tüm sektörün çökeceği korkusu yaşıyor. Sektör temsilcileri, SPK ve Hazine ve BDDK'ya başvurduklarını ancak hiçbir kurumun bu yetkiyi üzerine almadığını "Bizim sorumluluk alanımızda değil" yanıtı aldıklarını söyledi.

YABANCILAR GELDİ HACİM ARTTI
SPK'nın bu işlemleri bir sermaye piyasası işlemi olarak görmediğini, BDDK'nın da bunun bankacılık işlemi olmadığı yönünde görüş bildirdiğini belirten sektör temsilcileri, Hazine'nin de sadece döviz alım satımından sorumlu olduğunu ve bu işlemlerin döviz alım-satımı olmadığını aktarmış. Parite işlemlerini Türkiye'de iki banka yaptırıyor. Ancak, son dönemlerde özellikle borsanın yabancıların eline geçmesi ile bu piyasada işlem yapan spekülatörlerin, parite ve vadeli işlemler borsası gibi türev işlemlerine kayması bu piyasayı da büyüttü. Yüzde 200 gibi yüksek bir kaldıraç oranı ile 10 bin dolar ile 1 milyon dolarlık pozisyon alındığı piyasadaki oyuncular, çok riskli olması nedeniyle paritenin biraz oynaması halinde tüm paralarını kaybediyor.