kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 25 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kadın müftü talebi Suudileri karıştırdı

Kadın İslam uzmanı "Cinsellik gibi konularda kadınlar, erkeklerden fetva alamıyor" deyip kadın müftü istedi. Muhafazakârlar ayaklandı..
Şeriat kurallarıyla yönetilen Suudi Arabistan'da ilginç bir tartışma yaşanıyor. Tek başına sokağa çıkma, ehliyet alma, oy kullanma, seçilme hakları olmayan Suudi kadınlar "en azından sorunlarını anlatacak kadın müftü" talebinde bulundu. Bu talep de ülkeyi karıştırmaya yetti... İslam hukuku konusunda ülkenin önde gelen kadın uzmanı Hayfa El Harbuş, kadınların cinsellik gibi birçok konuda erkek müftülerden utandıkları için fetva alamadıklarını söyleyerek "fetva veren kadın müftüler atanması gerektiğini" söyledi. Adalet Bakanlığı Danışmanı Şeyh Abdül Mohsen Al-Obekian da "Fetva vermek sadece erkekle sınırlı değil. Hz.Muhammed'in eşi Ayşe de çevresindekilere öğütler veriyordu.

TABU YIKILIR MI?
Kadın fıkıh konusunda yeterli bilgiye sahipse bunu engelleyecek bir ilahi hüküm yok..." diye konuştu. Ancak muhafazakâr kesim bu taleple ayaklandı. Kadınların bu konuma getirilmeleri durumunda duygusal yapılarından dolayı şeriat hukukunun dışında fetvalar vereceğini söyleyip itiraz etti.