kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rumlar yeni liderini bugün seçiyor

Yeni Haber
Kıbrıs Rum halkı, Yannakis Kasulides ve Dimitris Hrsitofyas'ın yarıştığı seçimlerin ikinci turunda, 5 yıl süreyle görev yapacak yeni liderlerini seçmek için bugün sandık başına gidiyor.

Rum halkı, saat 07.00'den itibaren oy kullanmaya başladı. Oy verme işlemi, saat 12.00'de bir saat aradan sonra saat 17.00'ye kadar sürecek. Seçim sonuçlarının saat 19.00 dolaylarında netleşmesi bekleniyor. Seçimlerde, toplam 515 bin 994 seçmen oy kullanacak. KKTC'de yaşayan 360 Rum ve Maronit de Güney Kıbrıs'a geçerek oy kullanabilecek.

Güney Kıbrıs'ta geçen pazar günü yapılan ilk tur ''başkanlık'' seçiminde hiçbir adayın yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması nedeniyle en çok oy alan Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği Yannakis Kasulides ile AKEL Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas ikinci tura kalmıştı.

İlk turda elenen Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un partisi Demokratik Parti (DİKO), AKEL'in tarihindeki ilk ''başkan'' adayı olan Dimitris Hristofyas'ı destekliyor.

Güney Kıbrıs'ta en etkili güçlerden olan Kilise, bir kez daha siyasete karışarak açık bir şekilde Yannakis Kasulides'i destekleyeceğini ilan etti. Papadopulos, Kilise'nin desteğine rağmen ilk turda seçimi kaybetmişti.

Kilise ikinci turda Kasulides'i destekliyor. Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu 2. Hrisostomos, eğitim ve Kıbrıs sorunuyla ilgili ''endişelerini'' Kasulides'le paylaştıklarını söylemişti.

Bu arada, Kilise'nin, Kıbrıs Rum kesiminde dini eğitim veren okullar açmak istediği ve Papadopulos'un buna razı olmadığı, Kasulides'den ise istediğini aldığı iddia ediliyor.

(AA)