kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Uzmanlar kara harekâtını değerlendirdi

NECATİ ÖZGEN Emekli Orgeneral
PKK bitene kadar tampon bir bölge
"İki varsayım var. İlki orada terör örgütü tamamen ortadan kalkacak şekilde tampon bölge oluşturmak lazım. Kara harekâtı 10 bin askerle değil, 150 bin askerle yapılıyor. PKK terörü tamamen izole oluncaya kadar orada kalacağız. İkinci varsayımda ise 'Kısa sürede gidilip hemen dönülecek' deniliyor. Eğer öyleyse bu tamamen daha dar 10 kilometre içerinde yapılan bir operasyon. Oraya gitmek, orada canlı hedefe doğru hareket etmek gerekir. PKK'nın hava harekâtıyla dengesini bozduk, kara harekâtıyla kökünü kurutacağız. O zaman harekât büyük."

HASAN KUNDAKÇI Emekli Korgeneral
Bu operasyondan iyi sonuç çıkacak
"Bu harekât artık bekleniyordu. Hava harekâtından iyi sonuçlar alındı. Hedefler iyi vuruldu. Mehmetçiğin girmesi gerekiyordu. Ordu kar kış demeden bu kamplara girdi. Askerin mutlaka girmesi gerekirdi. Vurulan hedefleri askerin bizzat görmesi lazımdı. İşte o yapılıyor. Zor mevsim koşullarından teröristler de etkilendi. Beklemedikleri bir durum, baskın yediler. Kaçamayacaklar. Bu operasyondan iyi sonuç alınacak." Kundakçı, operasyonun süresi konusunda ise sonuç alınıncaya kadar orada kalınabileceğini ancak, uzun süre kalınmasını beklemediğini ifade etti.

ALAATTİN PARMAKSIZ Emekli Tümgeneral
Zamanlama doğru ama geç kalındı
"
TSK'nın her mevsim harekât yeteneği var " diyen Parmaksız, Silahlı Kuvvetler için en zor olduğu söylenen gece harekâtının da başarıyla sonuçlandırılmasını örnek gösterdi. Her şeyin planlandığını belirten Parmaksız, "Nasıl gidileceği ve geri dönüleceği, nerelere gidileceği bellidir. Hepsi planlanmıştır ve bu hazırlanan senaryo yürürlüğe konmuştur" dedi. Harekâtın zamanlamasını da değerlendiren emekli tümgeneral Parmaksız, "Uygulamalar zamanlamanın doğru olduğunu gösteriyor ama çok geç kalınmış bir şey. Geçen yıl, evvelki yıl yapılması gereken şey" diye konuştu.

SEDAT LAÇİNER USAK Başkanı
Operasyona seçkin birlikler de katıldı
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu (USAK) Başkanı Sedat Laçiner, harekâta katılan birlikler arasında bölgeyi iyi bilen, daha önce Doğu ve Güneydoğu'da çatışmalara katılmış, Özel Kuvvetler'e bağlı seçkin askerlerin de bulunduğunu söyledi. Laçiner, kara operasyonunun sınırları tespit edilmiş ve iyi istihbarata dayanan bir operasyon olduğunu kaydetti. Laçiner, başarıya ulaşma şansının yüksek olduğunu belirttiği harekâtı hassas bir cerrahi operasyona benzetti. Laçiner, "Operasyon, yanlış damarı kesmemek için cerrah hassasiyetiyle yürütülmeli" dedi.
Haberin fotoğrafları