kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Şubat 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bekir Kalyoncu kritik görevlerin komutanı

TSK'nın sınır ötesi kara harekâtına komuta eden 7. Kolordu Komutanı Korgeneral Kalyoncu, en kritik görevleri başarıyla yerine getirmiş bir isim..
Kuzey Irak'a yönelik kara harekâtının komutanı Korgeneral Bekir Kalyoncu, TSK'nın önemli isimlerinden ve kritik görevleri üstlenen "özel" komutanlarından biri. TBMM'de reddedilen 1 Mart tezkeresi sırasında Genelkurmay Harekât Başkanı olan Kalyoncu, en kritik dönemde Başbakan Tayyip Erdoğan'ın askeri danışmanlığı görevini de üstlenerek TSK ile hükümet arasında köprü olma görevini üstlendi. Kalyoncu bulunduğu pozisyonlarla şu anda sürdürülen askeri operasyonların askeri ve siyasi sorumluluklarını üstlenen iki cepheyi de yakından tanıyor.

VEKİLLERE BRİFİNG VERİP ŞAŞIRTTI
Ankara'nın, her gün yeni bir savaş senaryolarının yazıldığı ve tezkere tartışmalarıyla yatıp kalktığı günlerinde Kalyoncu'nun TBMM'de verdiği brifing hâlâ akıllarda. Çünkü, öyle bir ortamda TBMM'de milletvekillerine "Musul ve Kerkük bizim Misakımilli sınırlarımız içindedir" demek her generalin yapabileceği bir iş değil. Genelkurmay'ın o dönemde olası Irak savaşına ilişkin görüşlerini şu çarpıcı ifadelerle milletvekillerine aktardı: "Artık kritik bir noktaya geldik. Siyasi karar almak zorundayız. Meclis bir an önce toplansın. Yoksa bir oldu bittiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bize göre Musul ve Kerkük Misakımilli sınırları içindedir. Buranın kimin elinde kalacağı önemlidir. Kuzey Irak'ta bir Kürt devleti kurulmasına izin veremeyiz."

"KIRMIZI HATTIMIZI ABD'YE BİLDİRDİK"
Kalyoncu şöyle devam etmişti: Olmazsa olmaz koşulumuz. Musul Kerkük'te Türkmenler de ana unsur olarak kabul edilmelidir. Kırmızı hatlarımızı ABD'ye bildirdik. Ancak ABD, bize aba altından sopa gösteriyor; ya savaşa katılırsınız ya Musul Kerkük üzerinde hakkınız olmaz diyor. Kalyoncu, şaşkınlık içinde Musul ve Kerkük ile ilgili sözlerini yanlış anlayıp anlamadıklarını soran milletvekillerine, "Hayır yanlış duymadınız Misakımilli sınırlarımız içindedir" demişti.

ÇUVAL KRİZİNİ ÇÖZENLERDEN
Süleymaniye'de Türk subaylarının ABD'liler tarafından silahlı baskınla başlarına çuval geçirilerek gözaltına alınması skandalının ardından yaşanan kritik günlerde de Kalyoncu aktif rol aldı. ABD ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasında ilişkilerin kopma noktasına geldiği günlerde, Türk askerlerinin bırakılması konusunda en öndeydi. O dönemde tümgeneral olan Kalyoncu, son operasyonların istihbarat kaynağı olan ve Türkiye'nin yeniden askeri partneri haline gelen ABD'li komutanlarla o günlerde sık sık temas kuran bir komutan oldu. Üst devresi generallerin "Komando birliklerinden gelen iyi bir komutandır" diye tanımladığı Bekir Kalyoncu, halen yürüttüğü Diyarbakır 7'nci Kolordu Komutanlığı görevini teslim alırken de selefi tarafından, "Öncelikli görevi terörle mücadele olan 7'nci Kolordu emin ellere teslim edilmiştir" sözleriyle övülüyordu.

KOŞULLAR UYGUNSA OPERASYON ŞART
2006 baharında beklenen sınır ötesi operasyon konusunda Genelkurmay adına açıklamalarda bulunan Korgeneral Kalyoncu, o günlerde durumu "Türkiye'nin, şartların olgunlaşması halinde uluslararası anlaşmalardan doğan haklarını kullanarak sınır ötesi operasyon yapabileceğini" belirterek anlatmıştı.