kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Karayollarında son durum

Yeni Haber
Yurdun tamamında etkisini gösteren kar yağışı ulaşımda aksamalara neden oluyor.

HADIMKÖY-EDİRNE ARASINDA ULAŞIM YAPILAMIYOR


Yoğun kar yağışı nedeniyle TEM Otoyolu'nun Hadımköy-Edirne arasında ulaşım yapılamadığı bildirildi.

İstanbul Valiliği Afet Yönetim Merkezi'nden alınan bilgiye göre, TEM Karayolu'nun Hadımköy gişelerinden Edirne'ye kadar olan bölümünde, etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşım yapılamıyor. Ekiplerin yol açma çalışmaları devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada da akşam saatlerinde şiddetini artıran kar yağışının bölgesel olarak devam ettiği belirtildi.

Kar yağışının Avrupa yakasında Silivri, Selimpaşa, Hadımköy, Büyükçekmece, Küçükçekmece ve Zeytinburnu'nda, Anadolu yakasında ise Kadıköy-Kozyatağı bölgesinde etkili olduğu dile getirilen açıklamada, hava sıcaklığının eksi 4 dereceye düşmesi nedeniyle yollarda buzlanmalar meydana geldiği kaydedildi.

İstanbul genelinde 3 bin 557 personelin sabaha kadar bin 29 araçla karla mücadele çalışmalarını sürdüreceği ifade edilen açıklamada, D-100 Karayolu'nun Silivri bölümünün tipi nedeniyle ulaşıma zaman zaman kapandığı belirtildi.

Açıklamada, Kınalıköprü-Çorlu yolunda araçlarında mahsur kalan yaklaşık 300 kişiye kumanya ve battaniye dağıtıldığı dile getirilerek, şunlar kaydedildi:

''Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri, bölgede çalışan Karayolları ekiplerine yardıma gitti. 6 dozer, 5 greyder, 3 kar küreme aracı, 5 tuz serpme aracı bölgede çalışıyor. Açılan yollar, şiddetli rüzgar ve tipi nedeniyle zaman zaman kapanıyor.

Hızır Acil ve Cankurtarma ekipleri 126 evsiz vatandaşı sağlık muayenesinden geçirerek otel ve spor salonunda misafir ediyor. Bu vatandaşlardan bazıları memleketlerine gönderildi, bazıları hastanelerde tedavi altına alındı.

Saat 01.00'den 22.30'a kadar İstanbul'da 517 maddi hasarlı, 12 yaralamalı, 1 ölümlü trafik kazası meydana geldi. 358 sürücüye zincir takmadığı için ceza kesildi.''

Kentin Anadolu yakasında elektrik kesintileri meydana geldiği belirtilen açıklamada, elektrikler tekrar geldiğinde ani yüklenme ile doğalgaz servis regülatörlerinin devre dışı kaldığına dikkat çekildi.

Açıklamada, vatandaşların, elektrikler kesildiğinde kombi veya şofbenlerini kapatıp, elektrikler geldikten sonra açmalarının arızaları en aza indireceğine işaret edildi.

ANKARA'DA 24 SAATTE 355 KAZA MEYDANA GELDİ

Başkent'te 24 saat içerisinde kayıtlara geçen 355 trafik kazası meydana geldiği bildirildi.

Bu kazalarda toplam 29 kişi yaralandı.Emniyet yetkilileri, yaşanan kazalarda can kaybının olmamasının sevindirici olduğunu belirtirken, sürücülere de yola zincirsiz çıkmamaları uyarısında bulundu.

ERZİNCAN-ERZURUM KARA YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Erzincan-Erzurum kara yolu, yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle çığ düşmesi sonucu ulaşıma kapandı.

Erzincan-Erzurum kara yolunun 40 ve 45'inci kilometrelerinde bir kaç noktaya çığ düştü.

Sansa deresi mevkindeki çığ sebebiyle kara yolunun kapanması sonucu, her iki yönden de araçların çıkışlarına izin verilmiyor.

Bu arada, karla mücadele ekiplerinin çalışmalarının aralıksız sürdüğü bildirildi.

KAYSERİ-ANKARA VE KAYSERİ-YOZGAT KARA YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Kayseri'de dün başlayan ve aralıklarla devam eden kar yağışı nedeniyle bazı şehirlerarası yollar kapandı.

Yoğun kar yağışı ve tipi nedeniyle Kayseri-Ankara ve Kayseri-Yozgat kara yollarında ulaşım dün geceden beri yapılamıyor. Karayolları ekiplerinin kar temizleme çalışmalarını sürdürdüğü ancak tipi nedeniyle çalışmaların aksadığı bildirildi.

Yoğun kar yağışı nedeniyle Erkilet Havaalanı da hava trafiğine kapatıldı. İstanbul-Kayseri ve Kayseri-İstanbul uçak seferleri iptal edildi.

Kayseri'ye bağlı 164 köy ile ulaşım sağlanamıyor. İl Özel İdaresine ait 8 ekibin kar temizleme çalışmalarını sürdürdüğü bildirildi. Kayseri kent merkezinde ise belediye ekipleri kar temizleme ve tuzlama çalışmalarına başladı.

Polis ekipleri sabah saatlerinde megafonlarla cadde ve sokaklarda anons yaparak ilk ve orta dereceli okulların 1 gün tatil edildiğini duyurdu.

Öte yandan, Kayseri-Erciyes ve Erciyes-Develi karayolu kar yağışı ve tipi nedeniyle bu sabah ulaşıma kapandı. Erciyes Kayak Merkezi'nde de kar kalınlığı 1 metreyi aştı.

SİVAS-ERZİNCAN KARA YOLUNUN KIZILDAĞ MEVKİSİ ULAŞIMA KAPALI BULUNUYOR

Sivas'ta kar yağışı ve tipi nedeniyle 1020 köy yolu ulaşıma kapandı. Sivas-Erzincan kara yolunun Kızıldağ mevkisi ulaşıma kapalı bulunuyor.

Kent merkezi ve ilçelerde son 2 gündür etkili kar yağışı ve tipi nedeniyle 1020 köy yolu ulaşıma kapandı. Kapalı köy yollarının ulaşıma açılması için İl Özel İdare Müdürlüğü karla mücadele ekiplerinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtildi.Olumsuz hava koşulları nedeniyle il genelinde 138 yerleşim birimiyle haberleşme sağlanamadığı, 115 köye de elektrik verilemediği kaydedildi.

Dün kar yağışı ve tipi nedeniyle ulaşıma kapanan Sivas-Erzincan kara yolunun Kızıldağ mevkisinin bugün de ulaşıma kapalı olduğu belirtildi.

Kızıldağ geçidinde Karayolları ekiplerinin yol açma çalışmalarının sürdüğü, güzergaha yolculuk yapan araçların ise İmranlı ve Refahiye ilçelerinde bekletildiği bildirildi. Kızıldağ Geçidi'nde de dün mahsur kalan bazı vatandaşların, Karayollarının Kızıldağ Bakımevinde konuk edildiği belirtildi.

Özellikle Sivas-Malatya kara yolunun Yağdonduran, Sivas-Erzincan kara yolunun Seyfebeli, Sivas-Yozgat kara yolunun Yaraşbeli, Sivas-Tokat kara yolunun Çamlıbel, Sivas-Kayseri kara yolunun Koyuncu rampa mevkilerinde de ulaşımın güçlükle sağlandığını ifade eden yetkililer, bu güzergahlara zincirsiz araç bırakılmadığını kaydettiler.

Akdağmadeni-Yozgat arasının ulaşıma kapalı olması nedeniyle Sivas'ın Yıldızeli ilçesinden Ankara yönüne araç bırakılmadığını belirten yetkililer, Sivas'ı çevre illere bağlayan tüm güzergahların ulaşıma açık kalabilmesi için ekiplerin seferber edildiğini bildirdiler.

KARAYOLLARININ BAZI KESİMLERİ KAR VE TİPİ NEDENİYLE ULAŞIMA KAPANDI

Karayollarının bazı kesimleri, kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapandı.

Karayolları Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kandıra-Ağva, Afyonkarahisar-Sandıklı, Pınarbaşı-Kaynar-Şarkışla, Ankara-Kırşehir ayrımı-Hirfanlı, Kırşehir-Kayseri ayrımı-Hacıbektaş-Nevşehir, Kırşehir-Ankara ayrımı-Çiçekdağı, Yozgat-Sivas ayrımı-Çekerek, Aydıncık-Çekerek, Zile-Çekerek, Mucur-Kırşehir, Ankara-Kırşehir-Kayseri, Kırşehir-Ortaköy, Yozgat-Boğazlıyan, Kırşehir-Nevşehir il sınırı-Kayseri, Yozgat-Akdağmadeni-Sivas, Yozgat-Sorgun-Saraykent, Sungurlu-Boğazkale ayrımı-Alaca-Aydıncık, Çorum-Mecitözü, Mecitözü-Amasya-Turhal, Erzincan-Erzurum ayrımı-Pülümür-Tunceli, Kağızman-Tuzluca ayrımı-Cumaçay, Iğdır-Ağrı il sınırı-Cumaçay, Erzurum-Çat-Karlıova, Posof-Damal, Horasan-Ağrı, Balıkesir-Havran-Edremit, İnegöl-Bozüyük ayrımı-Domaniç, Bandırma-Biga, Şarkışla-Kaynar, Kangal-Divriği, Sivas-Erzincan, Suşehri-Reşadiye ayrımı-Koyulhisar-Mesudiye, Erzincan-Kelkit, Suşehri-Zara, Şebinkarahisar-Alucra- Suşehri-Şebinkarahisar yolları kar ve tipi nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor.

Antalya-Kemer-Tekirova yolu 19-27. kilometreleri arasında (Kemer I, Kemer II ve Kemer III tünellerinin bulunduğu kesimdeki) patlatmalı çalışmalar nedeniyle, bu kesim bugün, Çarşamba ve Cuma günleri 12.00-13.00 saatleri arasında trafiğe kapatılacak.

Çatalzeytin-Türkeli-Ayancık yolunun 12. kilometresindeki deniz tahribatı nedeniyle ulaşım, tek şeritten kontrollü sağlanıyor.

ISPARTA

Isparta'da yoğun kar ve fırtına nedeniyle 174 köy yolundan 50'sinin kapalı olduğu belirtildi. İl Özel İdaresi Yol ve Ulaşım Hizmetleri Müdürü İsmail Yavuz, dün gece kapanan Senirkent, Aksu ve Keçiborlu'ya bağlı köy yollarının açıldığını, 50 köy yolunun hala kapalı olduğunu söyledi. Çalışmaların aralıksız devem ettiğini kaydeden Yavuz, beş ekip halinde 10 greyderle çalışmaların sürdürüldüğünü, tuzlama ve kar temizleme çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

SEYDİŞEHİR-ANTALYA

Seydişehir Antalya karayolunu kullanan araç sahipleri yoğun kar yağışı nedeniyle zor anlar yaşıyor.

Yurt genelinde iki gündür aralıksız olarak devam eden etkili kar yağışı, Konya'nın Seydişehir ilçesinde de kendisini gösterdi.

İlk ve orta dereceli okulların bir gün tatil edildiği ilçede hayat neredeyse durma noktasına geldi.

Öte yandan Seydişehir- Antalya karayolu ise her yıl olduğu gibi bu yılda aynı görüntülere sahne olmaya başladı. Antalya yönüne giden araçların zincirsiz geçişine izin verilmezken, Alacabel mevkiinde bir TIR'ın kayması sonucu Seydişehir-Antalya yönüne gidecek araçların 2 saat süre ile geçişine izin verilmedi.

Diğer yandan karayolları bakım evi önünde buzlanma sebebi ile birçok araç yolda kaldı. Buzlanan bölgelere tuzlama çalışması yapan yetkililer, daha sonra araçların geçişine izin verdi.

Karla kapanan yolları ulaşıma açmak için yoğun bir çaba sarf eden karayollarına bağlı iş makineleri ise dün geceden bu yana aralıksız olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. 30'a yakın köy yolunun ulaşıma kapandığı ilçede kar kalınlığı 40 cm.yi buldu.

ELAZIĞ-DİYARBAKIR YOLU ÇIĞ NEDENİYLE KAPANDI

Karayolları 8. Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, yoğun kar yağışı ve çığ nedeniyle Elazığ-Diyarbakır, Tunceli- Erzincan, yolu kapandı.

Karayollarına bağlı ekipler yol açma çalışmalarına devam ediyor. Elazığ'a bağlı 322 köy ve 486 mezra yolunun da kapandığı ifade edildi.

Elazığ Özel İdaresi'ne bağlı ekipler yol açma çalışmalarına fırtına sonrası devam edeceklerini belirtti.

KARA KIŞ YOZGAT'I ESİR ALDI

Yoğun kar yağışı nedeniyle Yozgat'ın 520 köyü ile ulaşım kesildi. Kar nedeniyle arıza gören elektrik hatları nedeniyle bazı belde ve köylere ise elektrik verilemiyor.

Türkiye'nin bir çok ilinde etkili olan kar yağışı ve soğuk hava Yozgat'ta da vatandaşları zor durumda bıraktı. Yağan kar nedeniyle il genelinde ilk ve orta dereceli okulların yanı sıra üniversitede 2 gün süreyle tatil edilirken özürlü kamu çalışanları idari izinli sayılacak. İki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle yakın köy yoluyla ulaşım kesildi. Yozgat-Ankara, Yozgat-Sivas ve Yozgat-Çorum yollarında ise ulaşım tamamen kesilirken, bir çok belde ve köye elektrik verilemiyor. Kar kalınlığı il merkezinde 50 santimmetreyi bulurken, yüksek kesimlerde ise 1 metreye ulaştı.

Özel İdare'ye bağlı ekipler kapalı yolları açmaya çalışıyor. Karayolları ekipleri ise Yozgat-Sivas, Yozgat-Kırıkkale, Yozgat-Kayseri ve Yozgat-Çorum yolunu ulaşıma açmaya çalışıyor. Öte yandan kar nedeniyle bazı köylerden hasta vatandaşlar ile ilgili taleplere öncekil vere valilik acil yardım istenilen köylere ekipler sevk ediyor. Şehir merkezinde ise belediye kar küreme çalışmalarına hız verdi. Kar yağışının devam ettiği ilde esnaf ise iş yerlerini açmadı.

EDİRNE-İSTANBUL TEM OTOYOLUNUN ÇORLU KESİMİNE ULAŞIM SAĞLANAMIYOR

Tekirdağ'da dün etkili olan kar yağışının ardından kapanan köy ve belde yollarının trafiğe açıldığı bildirildi. Edirne-İstanbul TEM Otoyolunun Çorlu kesiminde ulaşım sağlanamıyor.

Tekirdağ Yatırım ve İnşaat İl Müdürü Münir Mert, yollarda tuzlama ve kar temizleme çalışmalarının aralıksız devam ettiğini, köy ve beldelerde kar nedeniyle kapanan yolların tamamının açıldığını söyledi.Bazı bölgelerde yol temizleme çalışmasının devam ettiğini ifade eden Mert, kar yağışının kesilmesi rağmen fırtınanın devam ettiğini bildirdi.

Tekirdağ Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Bölge Trafik Şubesi ekipleri, Tekirdağ'dan İstanbul istikametine giden araçlara zincir takmayı zorunlu kılıyor.Tekirdağ-İstanbul arasındaki ulaşımın D-100 karayolundan yapıldığını bildiren yetkililer, Tekirdağ-İstanbul TEM Otoyolunda ise halen ulaşım yapılamadığını bildirdiler.

Çorlu ilçesinde şiddetli kar yağışı ve tipinin ardından, yollarda karla mücadele çalışması devam ediyor.Belediye ekiplerinden oluşan 50 personel gece boyunca devam eden kurtarma ve yol açma çalışmalarını 12 iş makinesi, 4 greyderle sürdürdü.Çorlu Kaymakamı Ali Dursun, karla kapanan köy yollarının tamamının ulaşıma açıldığını belirtti.

Şarköy ilçesinde ise dün akşam saatlerinde başlayan ve yüksek kesimlerde devam eden şiddetli fırtına ve yoğun kar yağışı yaşamı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Olumsuz hava koşulları nedeniyle ilçede kara ve deniz ulaşımında aksamalar sürüyor.Tipi nedeniyle dün kapanan Ulaman, Yayaağaç, Bulgur ve Palamut köylerinin yolları yeniden ulaşıma açıldı.

EDİRNE

Edirne Emniyet Müdürlüğü Bölge Trafik Şubesi yetkilileri, Edirne-İstanbul TEM Otoyolu'nun Çorlu kesiminden itibaren kapalı olduğunu ve ulaşımın Çorlu'dan sonra D-100 karayolu kullanılarak yapıldığını belirttiler.Edirne Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, Edirne'de sabah hava sıcaklığının eksi 10 derece olduğunu ve sıcaklıkların bugünden sonra artacağını bildirdiler.Edirne, belediye ekipleri yollarda meydana gelebilecek buzlanmaya karşı hazır bekletiyor.

KIRKLARELİ

Kırklareli'nde kar yağışı nedeniyle 12 köye ulaşım sağlanamıyor.Kırklareli Valiliğinden edinilen bilgilere göre, Kırklareli merkeze bağlı 1 köy yolu, Vize ilçesine bağlı 6 köy ve Demirköy ilçesine bağlı 5 köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapalı bulunuyor.Kırklareli Özel İdaresi ekipleri, kapalı köy yollarını açma çalışmalarını sürdürüyor.Kırklareli Meteoroloji Müdürlüğü yetkilileri, gece eksi 7 derece olan hava sıcaklığının yarından itibaren artacağını bildirdiler.

BALIKESİR-SUSURLUK KARA YOLUNDA BUZLANMA ULAŞIMI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Yurdu etkisi altına alan şiddetli kış koşulları ulaşımı olumsuz etkilemeye devam ediyor.Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu, Bursa'da kapalı kara yolu olmadığını söyledi.

Yazıcıoğlu, Balıkesir-Susurluk kara yolunun Demirkapı mevkisinde ise yola zincirsiz çıkan tırların kayarak yolu kapattıklarını, yolu ulaşıma açmak için ekiplerin aralıksız çalıştıklarını bildirdi.

Bandırma-Biga, Balıkesir-Edremit, Balıkesir-Dursunbey kara yolları ile Bursa-Donamiç kara yolunun da ulaşıma kapalı olduğunu kaydeden Yazıcıoğlu, Bursa-Yalova kara yolu Süpürgelik ve Dürdane mevkileri ile Bursa-Ankara kara yolu Mezitler mevkisinde ulaşımın kontrollü olarak
sağlandığını belirtti.

Yazıcıoğlu, karayolları ekiplerinin karla mücadelenin yanı sıra yola zincirsiz çıkan araçlarla da mücadele ettiklerini ifade etti.
Bu arada Van'da, Bahçesaray ilçesinin Van ve diğer yerleşim birimleriyle bağlantısını sağlayan Bahçesaray-Hizan kara yolu da kar ve tipi yüzünden ulaşıma kapandı.

KAPALI KÖY YOLLARI

Öte yandan Balıkesir, Bursa, Trabzon, Rize, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Bilecik, Van, Ağrı, Hakkari, Çankırı, Bolu, Bitlis, Kayseri, Adana, Samsun, Sinop, Ordu, Nevşehir ve Amasya'da 4 bin 996 köyle ulaşım sağlanamıyor. Bursa İl Özel İdaresi Köylere Hizmet Götürme Birliğinden alınan bilgiye göre, Yıldırım, Büyükorhan Gemlik, Gürsu, İnegöl, İznik, Karacabey, Keles, Kestel, Mustafakemalpaşa, Nilüfer, Orhaneli, Orhangazi, Osmangazi ve Yenişehir ilçelerinde toplam 190 köy yolu, Balıkesir'de de 820 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Doğu Karadeniz'de, Trabzon genelinde 155, Rize'de 11, Giresun'da 451, Gümüşhane'de 168, Bayburt'ta 127 köy yolunda ulaşım yapılamıyor. Gümüşhane'de taşımalı eğitim alan yaklaşık 580 öğrencinin, ikamet ettikleri 26 köy ile ulaşım sağlanamadığı için okullarına gidemediği öğrenildi.

Bilecik'te merkeze bağlı 31, Bozüyük'te 44, Gölpazarı'nda 45, Yenipazar'da 15, Pazaryeri'nde 25, Söğüt'te 18, Osmaneli'de 18 ve İnhisar'da 5 olmak üzere 201 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.Orta Karadeniz'de iki gündür etkili olan kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle Samsun'da 751, Sinop'ta 357, Ordu'da 457 ve Amasya'da 336 köy yolu ulaşıma kapandı.

Samsun-Ankara kara yolunun bazı kesimlerinde trafik kontrollü sağlanırken, kara yollarının yanı sıra hava yolu ulaşımında da aksamalar meydana geliyor. Önceki geceden bu yana Samsun-Çarşamba Havaalanı bağlantılı sefer yapılamıyor.

Bölgede kar kalınlığı sahil kesimlerinde 10, bölgenin yüksek kesimlerinde ise yer yer 90 santimetreye ulaştı.Van'da 64, Ağrı'da 12, Hakkari'de 25, Çankırı'da 348, Bolu'da 168, Bitlis'te 215, Kayseri'nin Sarız ilçesinde 31, Nevşehir'de 80, Adana'nın Tufanbeyli ilçesinde 29 köy yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.Karayolları ve Köylere Hizmet Götürme Birliğine bağlı ekipler köy yollarını açmak için çalışıyor.

ELEKTRİK VERİLEMİYOR


Enerji nakil hatlarında meydana gelen arızalar nedeniyle bazı yerleşim birimlerine elektrik verilemiyor.

Balıkesir'de, 4 belde ve 176 köye, Giresun'da 16 köye elektrik verilemiyor. Manisa'da etkili olan fırtına nedeniyle Yuntdağı bölgesinde bulunan 20 köyde elektrik kesintisi olduğu bildirildi. Kastamonu'nun Cide ilçesinde de fırtına nedeniyle zaman zaman elektrik kesintileri oluyor.

MAHSUR KALAN 46 KİŞİ KURTARILDI

Bu arada Kırıkkale'nin Delice ilçesinde bir yolcu otobüsünde mahsur kalan 46 kişi kurtarıldı. Çorum'dan Ankara'ya giden VE içinde 46 kişinin bulunduğu yolcu otobüsü dün akşam Ankara-Samsun kara yolunda Delice ilçesinin Evliya köyü yakınlarında kayarak yoldan çıktı.

İhbar üzerine jandarma ekipleri, Delice Kaymakamı Cengiz Ünsal, Garizon Komutanı Üsteğmen Temel Turan ve Emniyet Amiri Uğur Çelik ile olay yerine intikal ettiler. Çalışmalar sonucu otobüste mahsur kalan 46 kişi kurtarılarak, başka bir otobüsle Ankara'ya gönderildi.

ERZİNCAN-GÜMÜŞHANE KARA YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Kar yağışı nedeniyle kapanan Erzincan-Gümüşhane kara yolu ulaşıma açıldı.

Karayolları ekipleri, Ahmediye mevkiinde kar nedeniyle ulaşımın sağlanamadığı Erzincan-Gümüşhane kara yolunda yol açma çalışmalarını tamamladı.

Karla mücadele çalışmalarının ardından yol kontrollü olarak araç trafiğine açıldı.

KAYSERİ-ANKARA KARA YOLU ULAŞIMA AÇILDI

Kar yağışı ve tipi nedeniyle dün gece ulaşıma kapanan Kayseri-Ankara kara yolu ulaşıma açıldı.

Mucur-Kırşehir arasındaki bölgede etkili olan tipi nedeniyle kapanan kara yolunda, kar temizleme çalışmalarının tamamlandığını ve ulaşımın yeniden yapılmaya başlandığını ifade ettiler.

Öte yandan, bu sabah ulaşıma kapanan Kayseri-Yozgat kara yolunda halen ulaşım yapılamıyor. Yetkililer, Kayseri-Boğazlıyan arasındaki 30 kilometrelik bölgede tipinin etkisini sürdürdüğünü, ulaşımın bu nedenle yapılamadığını kaydetti.

Kayseri-Erciyes kara yolunda ise ulaşım güçlükle yapılabiliyor. Zincir takmayan araçların yola devam etmelerine izin verilmiyor.

E-5 KARAYOLU SİLİVRİ VE TEM OTOYOLU KINALI KÖPRÜSÜ MEVKİLERİNDE ULAŞIM SAĞLANDI

Yoğun kar yağışı ve kaza yapan araçlar nedeniyle ulaşıma kapanan E-5 Karayolu Silivri ve TEM Otoyolu Kınalı Köprüsü mevkilerindeki ulaşımın kontrollü olarak yeniden sağlandığı bildirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Afet Koordinasyon Merkezi'nden (AKOM) yapılan açıklamada, sabah saatlerinde tipi şeklinde etkili olan kar yağışının çevre yollarda trafiğin ağırlaşmasına neden olduğu, zincirsiz ve kabak lastikle trafiğe çıkan çok sayıda aracın kayarak ulaşımı olumsuz yönde etkilediği belirtildi.

Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü ekipleri ile Yol Bakım Onarım Müdürlüğü ekiplerinin bu araçlara müdahale ederek yolları kısa sürede açtığı belirtilen açıklamada, E-5 Karayolu Silivri ve TEM Otoyolu Kınalı Köprüsü mevkilerinde kaza yapan araçların kaldırıldığı ve ulaşımın kontrollü olarak her 2 yönde de sağlandığı ifade edildi. Açıklamada, bölgeye zinciri ve kar lastiği olmayan araçların sokulmadığı hatırlatıldı.

Şehir hatları seferlerinin de normale döndüğü belirtilen açıklamada, Erdek-Avşa-Marmara Adası, saat 12.00'deki Pendik-Yalova feribot seferleri ile saat 18.30'da yapılacak olan Yenikapı-Bandırma deniz otobüsü seferlerinin iptal edildiği, Harem-Sirkeci feribot seferleri ile Boğaz ve Çengelköy hattındaki deniz ulaşım seferlerinin de aksamalı olarak yapıldığı belirtildi.

İstanbul'da bölgesel elektrik kesintilerinin de meydana geldiği belirtilen açıklamada, ''Elektrikler tekrar geldiğinde ani yüklenme ile doğal gaz servis regülatörleri devre dışı kalıyor. Vatandaşların elektrikler kesildiğinde kombi veya şofbenlerini kapatmaları, elektrikler geldikten sonra açmaları arızaları en aza indirecektir. Bölgede 75 ekip, regülatörleri devreye sokmaya çalışıyor'' denildi.

KARA YOLLARI VE ASMA KÖPRÜLERDE RÜZGAR UYARISI

AKOM açıklamasında, kara yollarında rüzgarın hızı saatte 32-63 kilometre arasında olduğunda TIR ve 2 katlı otobüslerin bu yoldan ayrılarak başka bir yola geçmeleri, 63 kilometrenin üzerine çıktığında da şiddetli çapraz rüzgar nedeniyle yüksek araçların yoldan ayrılması gerektiği belirtildi.

Açıklamada, asma köprülerde de rüzgarın hızı saatte 54 kilometreye ulaştığında rüzgarın estiği yöne doğru köprüde hız kısıtlaması yapılacağı, 63 kilometre olduğunda trafik akışının tek yönde tek şerit olarak düzenleneceği, 72 kilometreye çıktığında köprünün yüksek araç trafiğine kapatılacağı, 99 kilometreyi aşma ihtimali ortaya çıktığında köprünün tamamen trafiğe kapatılacağı, 126 kilometrede ise anında ve tümüyle trafiğe kapatılacağı ifade edildi.

KAHRAMANMARAŞ-KAYSERİ KARAYOLUNDAKİ PÜREN GEÇİDİNE DÜNDEN BU YANA 6 KEZ ÇIĞ DÜŞTÜ

Kahramanmaraş'ta yoğun kar yağışı dolayısıyla Kahramanmaraş-Kayseri kara yolundaki Püren geçidine 6 kez çığ düştüğü bildirildi.

Kahramanmaraş Vali Yardımcısı Kürşat Kırbıyık yaptığı açıklamada, ağır kış şartları dolayısıyla ekiplerinin karayollarını açık tutmaya çalıştığını, çığ düşmesi dolayısıyla sık sık kapanan Kahramanmaraş-Kayseri kara yolunun kontrollü olarak aralıklı bir şekilde ulaşıma açıldığını belirtti.

Kahramanmaraş-Kayseri kara yolu Püren geçidinde gerekli önlemlerin alındığını ve bölgede ekip bulundurulduğunu ifade eden Kırbıyık, şunları kaydetti:

''Bazen çığın düştüğü bölgeye ulaşımda sıkıntı yaşanıyor. Bölgede dünden bu yana 6 kez çığ düştü. Şu anda bütün kara yolları ekiplerimiz çalışmalarını sürdürüyor. Ayrıca Çağlayancerit ile Andırın ve Elbistan ile Nurhak ilçeleri arasında ulaşımı sağlayan yollar da kapalı. Yol açma çalışmalarımız devam ediyor.''

Kırbıyık, olumsuz kış şartlarına rağmen bölgede su taşkını, toprak kayması ve don gibi olumsuzluklar yaşanmadığını ve gerekli görülen yerleşim birimlerinde okullarda eğitime ara verildiğini kaydetti.

SAMSUN'DA KAR NEDENİYLE 751 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Samsun'da iki gündür etkili olan kar yağışı nedeniyle 751 köy yolu ulaşıma kapandı. Kar nedeniyle uçak seferleri bugün de yapılamazken, karayolu ulaşımı güçlükle sağlanıyor.

Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı havanın etkisinde kalan Samsun, kara teslim oldu. Merkez ve ilçelere bağlı 751 köy yolu kar nedeniyle ulaşıma kapandı. Samsun Valiliği'nden yapılan açıklamaya göre; merkeze bağlı 65, Alaçam 30, Asarcık 30, Ayvacık 34, Bafra 62, Çarşamba 70, Havza 70 Kavak 70, Ladik 56, 19 Mayıs 22, Salıpazarı 33, Tekkeköy 31, Terme 58, Vezirköprü 110 ve Yakakent ilçelerinde 10 olmak üzere toplam 751 köy yolu ulaşıma kapandı.

Yolların ulaşıma açılması için 32 greyder, 1 dozer, 2 kamyon ve 35 kişinin görev aldığı belirtildi. Samsun'da iki gündür kar ve sis nedeniyle yapılamayan uçak seferlerinin bugün de iptal edildiği bildirildi.

Öte yandan, Meteoroloji Genel Müdürlüğü hava tahmin raporuna göre Samsun'da yarın da hafif kar yağışı görüleceği kaydedildi.

RİZE'NİN YÜKSEK KESİMLERİNDE 11 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPALI

Rize'nin yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışı, 11 köy yolunu ulaşıma kapadı.

Rize'nin yüksek kesimlerinde dün gece etkili olan kar yağışı günlük yaşamı olumsuz etkiliyor.

Kar nedeniyle Rize'de 11 köy yolu ulaşıma kapandı. Soğuk ve yağışlı hava, Rize merkezde kendisini yağmur olarak gösterirken, yüksek kesimlerinde ise kar yağışı olarak kendini hissettiriyor.

Kar yağışı sonucu 3 ilçeye bağlı 11 köy yolu ulaşıma kapandı. Rize İl Özel İdaresi Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, dün gece etkili olan kar yağışı nedeniyle İkizdere ilçesinin 3, Kalkandere'nin 5 ve Güneysu'nun 3 köy yolunun kapandığı bildirildi.

Köyün ilçe merkezleriyle ulaşıma kesilmesi nedeniyle, ilçede işi olan vatandaşların patika yollarda güçlükle yürüyerek açık olan ana yollara indiği öğrenildi.

İlçelere bağlı yolu kapalı olan 11 köyün, toplam 205 kilometre kapalı olan yolun ulaşıma açılması için çok sayıda, greyder, kepçe ve kamyonun çalıştığı belirtildi.

GÜMÜŞHANE'DE 158 KÖY YOLU ULAŞIMA KAPANDI

Gümüşhane'de dün akşam üzeri etkili olan kar yağışının ardından merkez ve ilçelerinde 158 köy yolu ulaşıma kapandı.

Gümüşhane'de dün akşam üzeri başlayan kar yağışı ardından yapılan ilk belirlemelere göre Kelkit'te 40, Kürtün'de 34, Torul'da 23, Şiran'da 21 ve merkezde 40 olmak üzere toplam 158 köy yolu ulaşıma kapanmış durumda.

Köy Hizmetleri ekipleri yol açma çalışmalarına devam ediyor.

KARA YOLLARINDA 6 ANA GÜZERGAH ULAŞIMA KAPALI

Olumsuz hava koşulları nedeniyle yol temizleme çalışmaları sürerken, 6 ana güzergah ile birlikte toplam 162 yol ulaşıma kapalı bulunuyor.

Karayolları Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınanbilgiye göre, büyükşehir merkezlerini birbirine bağlayan iller arası yolların tümü açık durumda. Ancak, bazı illerin ilçe ve bucakları ya da köyleriyle bağlantısını sağlayan yaklaşık 162 kara yolu ulaşıma kapalı bulunuyor.

Kara yollarında saat 14.45 itibarıyla Pınarbaşı-Kaynar-Şarkışla-Sivas, Yozgat-Boğazlıyan, Yozgat-Akdağmadeni-Sivas, Çorum-Mecitözü-Amasya, Tunceli-Pülümür ve Malatya-Gölbaşı yolları trafiğe kapalı durumda.

Ankara-Kulu Makas-Şereflikoçhisar, Kayseri-Ankara yolunun Kırşehir-Mucur kesimi ve Kayseri-Malatya yolunun Pınarbaşı-Gürün kesimi, tipi olması halinde her an ulaşıma kapanabileceği için kritik durumda sayılıyor.

Karayolları ekipleri çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Ekiplerin 36 saattir ara vermeden çalıştığı belirtildi.

OSMANİYE'DE 11 KÖY YOLU KAPALI

Türkiye'yi etkisi altına alan kar,Osmaniye'de de etkili oldu. Kentte kar nedeniyle 11 köyün yolları kapandı.

Osmaniye'nin Kadirli ilçesinde Kösepınarı, Tahta, Değirmendere, Yoğunoluk, Bahçe İlçesinde Bekdemir, Yaylalık, İnderesi; Sumbas ilçesinde: Maksutoğlu, Bağdaş, Esenli ve Yeşilyayla köylerinin yolları kar nedeniyle kapandı.

Bu arada Zorkun yaylasının yolunun da kardan kapandığı bildirildi.

Osmaniye Valisi Zübeyir Kemelek, İl Özel İdaresi ekiplerinin pazar gününden itibaren yol açma çalışmalarını sürdürdüğünü kaydetti.

ERZURUM- BİNGÖL KARAYOLU TİPİ NEDENİYLE KAPANDI

Erzurum- Bingöl karayolu şiddetli tipi nedeniyle ulaşıma kapandı. Kuzeyden gelen soğuk ve yağışlı hava hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor.

Şiddetli tipi nedeniyle Erzurum- Bingöl karayolu Çat- Karlıova arası ulaşıma kapandı. Erzurum ve Bingöl Karayolları müdürlüklerine bağlı karla mücadale ekipleri, tipinin etkisini yitirmesinin ardından karayolunu açma çalışması başlatacağı belirtildi. Bu arada sürgüt nedeniyle Erzurum- Pasinler- Ilıca Kuzey çevre karayolunda aksamalar yaşanıyor.

(AJANSLAR)