kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Şubat 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kar hafta ortasına kadar etkili

Yeni Haber
Soğuk havanın hafta ortasına kadar etkisini sürdüreceği bildirildi.

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, Karadeniz üzerinden gelen soğuk ve yağışlı hava yurt genelinde etkili oluyor. Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde kar yağışı etkisini artırarak devam ediyor.

İstanbul Valisi Muammer Güler: İstanbul'da lk ve orta öğretinm okulları yarın da tatil edildi.

İstanbul Valisi Muammer Güler, okulların yarın da tatil olduğunu açıkladı. Güler, elverişsiz hava koşullarının devam etmesi nedeniyle bir gün daha tatil kararı aldıklarını dile getirdi.

Vali Güler, kamu kurum ve kuruluşlarındaki hamile ve engelli çalışanların da idari izinli olacağını söyledi. Akşam saatlerinden itibaren sıcaklıkların en düşük seviyeye ineceğini ve gece mevsimin en düşük sıcaklığının eksi 5 dereceyi göreceğini belirten Güler, TEM Otoyolu'nun bugün trafiğe açıldığını ifade etti.

Vali Muammer Güler, ilgili kurum ve kuruluşlarla İl Afet Yönetim Merkezi'nde bir toplantı düzenledi. Yarım saat süren toplantının ardından Vali Güler basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Güler, İstanbul'da ilk ve orta dereceli okullarda 19 Şubat 2008 Salı günü eğitime bir gün ara verildiğini belirtti. Güler, bugün olduğu gibi engelli ve hamile kamu personelinin de idari izinli sayılacağını bildirdi. Vali Güler, "Yarınki tatili kar nedeniyle değil de kuvvetli don ve buzlanma nedeniyle tatil kararı verdik. İstemeyerek verdiğimiz bir tatil. Ancak ara caddelerde ve sokaklarda buzlanma ve don yaşanacağı için çocuklarımızı düşünerek böyle bir karar verdik. Çocuklarımız tatil olduğu için sevinsinler, ancak okul idarecilerimiz de bu tatilleri telafi edecekler" diye konuştu.

Son 3 günde toplam 2 bin 33 kaza meydana geldiğini, 1990'ının maddi hasarlı olduğunu belirten Vali Güler, kazalarda 42 kişinin yaralandığını, 2 kişinin ise hayatını kaybettiğini söyledi.

Akşam saatlerinden itibaren sıcaklıkların en düşük seviyeye ineceğini ve gece mevsimin en düşük sıcaklığının eksi 5 dereceyi göreceğini belirten Güler, TEM Otoyolu'nun bugün trafiğe açıldığını ifade etti. Vali Güler, D-100 karayolunda herhangi bir sorun bulunmadığını, ağır taşıtların Edirne istikametine geçişlerine izin verildiğini söyledi.

Hava ulaşımı ve raylı sistemde herhangi bir problem bulunmadığını, İstanbul Boğazı'nın gemi trafiğine açık olduğunu belirten Vali Güler, sadece Yenikapı-Bandırma deniz otobüsü seferlerinin yapılamadığını sözlerine ekledi.

Muammer Güler, 3 gün boyunca sokakta yaşayanlara yönelik yapılan çalışmalarda 36'sı çocuk 181 vatandaşın belediye ekipleri tarafından himaye altına alındığını söyledi. Güler, zincir uygulamasına riayet eden sürücülere de teşekkür etti.

ANKARA'DAKİ OKULLAR YARIN AÇIK

Ankara Valisi Kemal Önal, olumsuz hava koşulları nedeniyle ilk ve orta dereceli okullarda eğitime verilen 1 günlük aranın ardından, Başkentteki okullarda eğitim-öğretime yarın yeniden başlanacağını bildirdi.

Ankara Valisi Önal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Ulaşımda herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını gözlemlememiz üzerine yarın yeniden
eğitim ve öğretime devam edilecek'' dedi.

Önal, ilgili kurumlarla yaptıkları değerlendirme sonucunda, Ankara'nın Gölbaşı dışında kalan metropol ilçelerindeki okullarda eğitim ve öğretime yarın devam edilmesine karar verildiğini belirtti.Gölbaşı ve Ankara'ya bağlı diğer ilçelerde olumsuz hava koşullarının ulaşımda sorunlara yol açtığını ifade eden Önal, ''Bu ilçelerde yarın eğitim-öğretim yapılıp yapılmayacağını kaymakamlıkların inisiyatifine bıraktık'' diye konuştu.


ANKARA, İSTANBUL, İZMİR

Marmara'nın batısı, Kıyı Ege ve Batı Akdeniz dışında kalan tüm bölgeler yağışlı geçecek. Yağışlar, Doğu Akdeniz kıyılarında yağmur, diğer yerlerde kar şeklinde görülecek. Kar yağışı yurdun iç ve doğu kesimlerinde etkili olacak. Rüzgar, kuzey ve iç kesimlerde kuzeydoğu yönlerden (poyraz) kuvvetli olarak esecek.

19 Şubat Salı günü, Karadeniz, İç Anadolu'nun kuzey ve doğusu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Kocaeli ve Sakarya çevreleri kar yağışlı geçecek.20 Şubat Çarşamba günü, Batı ve Orta Karadeniz kıyıları, Doğu Karadeniz ile Doğu Anadolu'nun doğusu kar yağışlı diğer kesimler parçalı bulutlu geçecek. Yurdun batı kesimlerinde sabah saatlerinde sis görülecek.İstanbul yarın, çok bulutlu, aralıklı kar yağışlı bir gün yaşayacak. Gece ve sabah saatlerinde il genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor. Sıcaklıklar en az -3 en çok 1 derece olacak.

Ankara, parçalı çok bulutlu aralıklı kar yağışlı bir gün geçirecek. İl genelinde kuvvetli buzlanma ve don olayı görülecek. Sıcaklıklar en az -7, en çok -3 derece olması bekleniyor.İzmir'de hava yarın, parçalı bulutlu olacak. Sıcaklıkların en az 0 derece, en çok 5 derece olacağı tahmin ediliyor.

Soğuk hava ve kar yağışına bağlı olarak yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinde görülecek kuvvetli buzlanma ve don olayı ile doğu kesimlerde büyük risk oluşturacak çığ tehlikesine karşı vatandaşların ve yetkililerin tedbirli olmaları gerekiyor.

BAHÇELİEVLER'DE BİR KİŞİ SOĞUKTAN DONARAK HAYATINI KAYBETTİ

İstanbul'da 3 gündür etkili olan kar yağışı ve soğuk hava, vatandaşları zor durumda bırakırken, Bahçelievler'de bir kişi de sokak ortasında donarak hayatını kaybetti.

Zafer Mahallesi Yüksel Sokak üzerinde iki apartman arasındaki merdivenlerin üzerinde bir kişinin hareketsiz yattığını gören vatandaşlar, durumu polise bildirdi. Olay yerine gelen polis ve sağlık ekipleri, şahsın donarak hayatını kaybettiğini belirledi. 35 yaşlarındaki şahsın üzerinden kimliği belirlemeye yarayacak herhangi bir belge çıkmadı.

Şahsın alkol veya benzeri bir madde aldıktan sonra sığındığı merdivenlerde donarak hayatını kaybettiği sanılıyor.

İSTANBUL'DA KARLA MÜCADELE

İstanbul'da kar yağışı akşam saatlerinde şiddetini arttırarak sabaha kadar devam etti. Yer yer tipi şeklinde devam eden kar yağışı özellikle İstanbul Boğazı'nda etkili oluyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Yol Bakım ve Onarım Müdürlüğü ekipleri tuzlama ve kürüme çalışmalarını sürdürürken 2 bin 49 görevli sabaha kadar 15 bin 30 kilogram tuz, 913 bin kilogram solüsyon kullanarak yolları trafiğe açık tuttu.

AKOM'dan yapılan açıklamaya göre iki günden bu yana etkili olan yağış sonrası İstanbul'un çeşitli bölgelerinde ortalama 22 santimetre kar ölçüldü. Yapılan çalışmalar sonrası İstanbul içinde ana arterlerde sabah saatleri itibari ile hiçbir sorun yaşanmadığı, kapalı yol bulunmadığı bildirildi. E-5 Karayolu Silivri Bölgesi'nde zincirsiz araçların geçişini izin verilmiyor. TEM karayolu Edirne istikameti ise tipi nedeniyle trafiğe kapalı.

Sabaha karşı, Park ve bahçeler Müdürlüğü, Atık Değerlendirme Müdürlüğü ekipleri, üst geçitler, yaya geçitleri, meydanlar ve kaldırımlarda kürüme çalışmaları yaptı. İETT otobüs durakları ve İDO önlerinde temizlik çalışmaları yapıldı. İETT Anadolu 'dan Avrupa yakasına ek otobüs seferleri koydu. Kadıköy, Mecidiyeköy, Ümraniye- Üsküdar, Sarıyer - Taksim, Kadıköy-Taksim, hatlarında ring seferler yapılıyor. Metro ve Hafif metro hattında sorun yaşanmıyor. Seferler 2 dakikada bir sıklıkla yapılıyor. Şehir hatları vapur seferleri sorunsuz yapılıyor.

Lojistik Destek Daire Başkanlığı, kar küreme çalışması yapan personele, 14 bin kişilik kumanya ve sıcak çorba bağıttı. TEM Kınalı köprü bölgesinde yollarda kalan vatandaşlara 600 kişilik kumanya 300 battaniye dağıttı.

Hava sıcaklıklarının sıfırın altına -4düşmesi nedeniyle sokakta kalan vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, Hızır Acil Cankurtarma ambülansları ile toplanarak otele yerleştirildi. Evsiz vatandaşlar bulundukları yerden alınarak, önce Edirnekapı'daki ilk bakım istasyonuna götürüldü. Burada kimlik tespiti yapılan kimsesizler, banyo, tıraş ihtiyaçları karşılandı. Yeni çamaşır ve elbise verilen kimsesizler daha sonra anlaşmalı otele yerleştirildi. Otele yerleştirilen vatandaşların tüm yiyecek ihtiyaçları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Lojistik Destek Daire Başkanlığı tarafından karşılanıyor. Memleketine gitmek isteyen 9 kişi masrafları karşılanarak memleketlerine gönderildi. 6 kimsesiz vatandaş huzur evine yatırıldı. 7 vatandaş hastanede tedavi altına alındı. 5 kişi ise kendi isteği ile yerleştirildiği otelden ayrıldı.

İstanbul genelinde saat 01.00- 09.00 arasılı 2'si yaralanmalı 191 maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Kar yağışı, deniz ulaşımını da aksattı. Eskihisar-Topçular arabalı vapur seferleri, 12:00 Pendik-Yalova ile 14:00 Yalova-Pendik seferleri ipal edildi. Kartal-Yalova deniz otobüsü seferleri de yapılamıyor.

AJANSLAR