kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bağımsız Kosova bayrağı parlamentoda tanıtıldı

Yeni Haber
Bağımsız Kosova'nın yeni bayrağı Priştine'de parlamentoda vekillerin alkışları arasında tanıtıldı.

Meclis Başkanı Yakup Krasnici, "İşte dünyanın en genç devletinin yeni bayrağı" diyerek, altı yıldızla birlikte mavi fon üzerine sarı renklerde Kosova'nın sınırlarını gösteren bayrağı alkışlar arasında gösterdi.

Kosovalılar şimdiye dek kırmızı fon üzerine siyah renkli iki kafalı kartal tasviri bulunan Arnavutluk bayrağını kullanıyorlardı.

SIRP BAŞBAKANINDAN AĞIR SÖZLER

Öte yandan, Sırbistan Başbakanı Voyislav Koştunitsa, Amerikan Başkanı George W. Bush'u Kosova'nın bağımsızlığına verdiği destekten ötürü ağır şekilde suçladı.

Sırp Başbakanı, radyo ve televizyonlardan naklen yayınlanan konuşmasında, "Avrupalı yandaşlarıyla birlikte bu şiddetin sorumlusu ABD Başkanı, Sırp tarihine kara harflerle yazılacaktır. Bugün 17 Şubatta, NATO'nun kontrolündeki Kosova'nın kukla devleti, Sırbistan toprakları üzerinde yasa dışı biçimde ilan edildi. Bu bir şiddet eylemidir. Siyasi tahribatçı, acımasız ve ahlaksız ABD, bu benzersiz yasa dışılığı yarattı ve görüşlerini kabul ettirerek, AB'yi aşağıladı" diye konuştu.

ABD'nin gücü hukukun üzerinde tuttuğunu ve kendi çıkarları için uluslararası hukuku ihlal etmeye hazır olduğunu gösterdiğini söyleyen Koştunitsa, "ABD ve AB uzun vadede olup biteceklerin ve sonuçlarının sorumlusu olacaktır. Sırbistan aşağılanmayı ve güce boyun eğmeyi reddediyor" dedi.

İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanlığından bir yetkili, Roma'nın Kosova'nın bağımsızlık ilanını "not ettiğini", ancak AB yetkilileriyle yarın Brüksel'deki toplantıda yapılacak değerlendirmenin zaman alacağını söyledi.

Yetkili, İtalya'nın tavrını yarın ortaklarıyla yapacağı danışmaların ardından açıklayacağını belirtirken, "Tarafları gerilimi artırmamak için azami itidale çağırıyoruz" dedi.

ALMANYA

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, tüm tarafları sükunet ve itidale davet ettiklerini söyledi.

Sırp Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç ve Sloven Dışişleri Bakanı Dimitrij Rupel ile birer telefon görüşmesi yapan Steinmeier, herkesin bölgenin en fazla öncelikle istikrarının korunması konusunda hemfikir olduğunu belirtti.

SLOVAKYA

Slovakya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Bratislava'nın bu aşamada Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı düşünmediği bildirildi.

Slovakya'nın gelişmeleri ve uluslararası toplumun tutumunu izlemeyi sürdüreceği belirtilen açıklamada, durum değerlendirilmesinin ardından bu konudaki siyasi tutumla ilgili kararın alınacağı kaydedildi.

ULUSLARARASI OLİMPİYAT KOMİTESİ

Bu arada, İtalyan ANSA ajansının haberine göre, Uluslararası Olimpiyat Komitesi (UOK) Başkanı Mario Pescante, Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacaklarını bildirdi.

Pescante, "Kosova'nın bağımsızlığı UOK tarafından kesinlikle tanınacaktır. Bunu önceden söyleyebilirim" dedi.

KOSOVALI ARNAVUTLAR BRÜKSEL'DE GÖSTERİ YAPTI

Sayıları birkaç yüzü bulan Kosovalı Arnavut, bağımsızlığı kutlamak için Brüksel'deki AB kurumlarının önünde sevinç gösterileri yaptı.

Yaya veya otomobillerle gelen genç yaşlı yüzlerce Arnavut, klaksonlarla, ıslıklarla ve sevinç çığlıklarıyla bağımsızlığı kutladı.

Öte yandan, Paris'te de yüzlerce Sırp kökenli, Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanını protesto etti.