kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kasulides ve Hristofyas ikinci tura kaldı

Yeni Haber
Kıbrıs Rum kesiminde bugün ilk turu yapılan ''başkanlık'' seçimlerinde oyların tamamı sayıldı ve seçim öncesi yapılan anket sonuçlarının aksine, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos sürpriz bir şekilde ikinci tura kalamadı. Resmi olmayan seçim sonuçlarına göre, ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği Yannakis Kasulides ilk turda yüzde 33.50 oranında oy alarak seçimi birinci sırada tamamladı ve ikinci tura kaldı.

Rum Meclisi Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas da yüzde 33.30 oy oranıyla ikinci sırada, ikinci tur için Kasulides'in rakibi oldu.

Papadopulos ise yüzde 31.78 oy alarak seçimi üçüncü tamamladı ve ilk turda yarış dışında kaldı. Papadopulos, 2003'te yapılan ''başkanlık'' seçimini ilk turda kazanmıştı.

900 OY FARKI

Bugünkü ilk tur seçimde Kasulides ve Hristofyas kıyasıya yarıştı. Kasulides 150.806 oy alırken, Hristofyas da 149.906 oy aldı. Kasulides seçimi 900 oyla önde tamamladı.

Her fırsatta, Annan Planı yeniden gelse reddedeceğini açıklayan Rum lider Papadopulos da bugünkü seçimde 144.042 oy aldı. Kasulides ve Hristofyas, 24 Şubat Pazar günü ikinci turda, Rum yönetiminin yeni lideri olmak için yarışacak.

İKİNCİ TURU PAPADOPULOSCULAR BELİRLEYECEK

İkinci tur seçimleri kimin kazanacağında Papadopulos'u destekleyen partilerin tavrı belirleyici olacak. AKEL, 2003 seçimlerinde EOKA'cı kimliğine rağmen Papadopulos'u desteklemişti. İkinci tur seçim öncesi hükümet pazarlıkları da önemli etken olarak görülüyor.

Kasulides, bugün oyunu kullandıktan sonra yaptığı açıklamada, Kıbrıs Rum halkının bugün, ''Kıbrıs'ın modern bir Avrupa ülkesi olarak ileri gitmesi ve Türk işgalinden kurtulması için gerçekten bir mücadele başlatmaya karar verdiğini'' söylemişti.

Kasulides, bugünkü seçimlerin, Güney Kıbrıs'ın Avrupa Birliği (AB) üyeliğinden sonra yapılan ilk başkanlık seçimleri olduğunu belirterek, ''Kıbrıs halkı, bugün, 'Kıbrıs'ın ilerlenmesi için ve 'Kıbrıs'ın modern bir Avrupa ülkesi olması için karar veriyor'' demişti. Kasulides, daha önce yaptığı açıklamalarda da ikinci turda Rum ''başkanı'' seçilmesi halinde, ertesi gün, KKTC Cumhurbaşlanı Mehmet Ali Talat'ı Girne'deki konutunda ziyaret edeceğini açıklamıştı.

BİRİ EVETÇİ DİĞERİ HAYIRCI İDİ

Kasulides, 24 Nisan 2004'te referandumu yapılan ve Rumların yüzde 76 ile ''hayır'' dediği Annan Planı'nı destekliyordu.

AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hrsitofyas ise sonradan tavır değiştirerek Annan Plan'a ''hayır'' demiş ve Rum kesiminde ''hayır'' sonucunun çıkmasında etkili olmuştu.

SEÇİMLERE KATILIM YÜZDE 89.65

Kıbrıs Rum kesiminde bugün yapılan ''başkanlık'' seçimlerinde adaylardan hiç biri yüzde 50'in üzerinde oy alamadığı için, 24 şubat pazar günü ikinci tur seçimler yapılacak.

Bugünkü seçimlere katılımın yüzde 89.65 olduğu belirtilirken, 53 bin 353 kişinin ise sandığa gitmediği kaydedildi.

9 adayın katıldığı ve ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi'nin (DİSİ) desteklediği Yannakis Kasulides ile Rum Meclisi Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas'ın ikinci tura kaldığı seçimde, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos elendi.

Seçimde, Kasulides yüzde 33.50, Hristofyas yüzde 33.30, Papadopulos 31.78 oy aldı.

Kasulides, Hristofyas ve Papadopulos dışındaki 6 adayın oyların toplamının da yüzde 1.42 olduğu bildirildi.

KKTC'de, Rum seçim sonuçlarına ilişkin yapılan değerlendirmelerde, Rumların Annan Planı'nı reddettiğine atıfla bugünkü sonuçların, ''24 Nisan 2004'ün rövanşı'' olduğu yorumları yapıldı.

(AA)