kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Şubat 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Independence Day "Bağımsızlık Günü"

Rusya'nın baskılarına rağmen Balkanlar'da bugün saat 15.00'te yeni bir ülke doğuyor. Adı Kosova Cumhuriyeti. Nüfusu 2 milyon AB'yi de arkasına alan genç Başbakan Taci, bugün bağımsızlığı ilan edecek. 1 milyon euro ayrılan kutlamalar için "Independence" adlı şaraplar üretildi ..
Nüfusun çoğunluğunu oluşturan Arnavutları, Sırp kıyımından kurtarmak için NATO'nun düzenlediği askeri harekâtın üzerinden 9 yıl geçti. Yıllarca Sırbistan tarafından yönetilen, 10 bin kişinin öldüğü bir savaş gören, 10 yıl BM tarafından yönetilen Kosova, artık kendi ayakları üzerinde durmaya karar verdi ve bugün resmen bağımsızlığını ilan edecek. Haşim Taci başbakanlığında açılacak meclis oturumunda dünya Avrupa'da yeni bir ülkenin doğuşuna tanıklık edecek.

AZINLIK BAKANLIĞI KURULDU
Avrupa Birliği başta olmak üzere birçok uluslar arası birlik, kurum yanında sayısız ülkenin de desteklediği bağımsızlık adımı ülkede gergin bir ortamı da beraberinde getirdi. Başbakan Taci korkuların yersiz olduğunu göstermek için Sırp köylerini dolaştı, halka para ve traktör yardımı yaptı. Bir "Azınlık Bakanlığı" kurulacağını ve hiçbir vatandaşın ayrımcılığa uğramayacağını açıkladı. Ancak bazı Sırp milliyetçi siyasilerin önderliğinde Sırplar, sert açıklamalarından sonra bugün protesto yürüyüşleri planlıyor.

SIRP RAHİP: DÜŞMANLARIMIZ!
Sırp gazetelerinde tam sayfa ilanlar veren milliyetçi kesim, "Sırp halkının devamlılığı ve temel varlığı söz konusu" diyerek herkesi bu gösterilere katılmaya çağırdı. "Aktif Merkez" adlı daha önce duyulmamış bir kurum, "Bu kader anında Sırbistan küçük düşürülüyor, cezalandırılıyor. Sırbistan'ın en değerli parçası Kosova, ondan alınıyor. Varlığımızın kaynağı için mücadele etmeliyiz" diye ilan verdi. Dün kalabalık bir Sırp gösterici grubu, başkent Priştina'da dua edip yürüyüş yaptı. Sırp Ortodoks Kilisesi Piskoposu Artemije, ayinde "Hepimiz korkunç ve zor şeyler bizi bekliyor. Sırplar, evlerinizde kalın. Düşmanlarımız ne yaparsa yapsın..." diyerek gerilimin her an patlayacak bir bomba solduğu sinyalleri verdi.
Haberin fotoğrafları