kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Şubat 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya'dan özel hoca getirdiler

Pervin Kaplan
Son dönemde milyonlarca çocuk ilköğretimde satranca başlarken, aileler de kayıtsız kalmadı. Çocuklarının yeteneklerini geliştirmek için aylık 3000 Euro'ya Rusya'dan antrenör getiriyorlar..
İLİŞKİLİ HABERLER
Rusya'dan özel hoca getirdiler
2005 yılında ilköğretim okullarında seçmeli ders olarak okutulmaya başlanan satranç kitlelere yayılan bir spor dalı haline gelince aileler de harekete geçti. Türkiye'de satrançta en büyük derece olarak kabul edilen "Büyük Usta" sayısı sınırlı olunca çocuklarındaki yeteneği geliştirmeye kararlı olanlar gözlerini yurtdışına çevirdi. Aileler yurtdışından başta Rus ve Azeriler olmak üzere antrenör transferine girişti. Bu transferlerde başı çeken şehir ise İzmir.

36 BİN EURO'LUK EĞİTİM
8 yaşında ayağı kırılınca satranç ile tanışan milli takım oyuncusu 18 yaşındaki Emre Can'ın ailesi de "Büyük Usta" unvanlı Sergey Nadyrhanov'u oğullarını yetiştirsin diye "hoca" olarak tuttu. Akaryakıt ticareti ile uğraşan Emre'nin babası ve ev kadını annesinin tek dilekleri var: "Başarılı oğullarının bu sporda zirveye ulaştığını görmek." Baba Cüneyt Can'ı en çok üzen ise oğlunun ÖSS yüzünden bu yıl satrançtan uzak kalacak olması; "Yazık değil mi, lise son sınıfta tüm bu çocuklar bir yıl uzaklaşıyor. Oysa ABD üniversitelerinde olduğu gibi bu çocuklara ayrıcalık tanınmak zorunda" diyor. 8 yıldır Rus antrenör Sergey Nadyrhanov'un oğullarını çalıştırdığını anlatan Can ailesi evlerinde bir odayı da antrenör için ayırmış. Antrenörün her ayın 3 haftasını kendi evlerinde geçirdiğini anlatan Baba Can, "Sergey ile artık aile gibi olduk. İlk zamanlar dil problemimiz vardı ama yıllar içinde Tarzanca diyebileceğimiz ortak bir dil geliştirdik. Parça parça Türkçe Rusça kelimeler bir de vücut dili ile anlaşıyoruz" diyor. Milli Takım'ın katıldığı turnuvaların dışında kendilerinin de bireysel olarak birçok turnuvaya gittiklerini anlatan Can, satrancın maliyeti konusunda şu bilgileri veriyor: "Büyük ustalar günlüğü 100 Euro'dan ders veriyor. Aylık 3 bin Euro ödüyorsunuz. Yılda 36 bin Euro antrenör için ayırmanız gerek. Antrenörün uçak parası, yemesi içmesi de size ait. Bunun dışında turnuvalara katılmanız gerek. Yurtdışındaki bir turnuvanın bedeli ise antrenör ve genelde benim eşim gidiyor, yemesi içmesi oteli uçağı 5 bin Euro'yu buluyor. Yılda 6 kez giderseniz bu da yaklaşık 30 bin Euro ediyor. Çocuğunuzda başarının pırıltısını görünce ve başarılarına tanık olunca bunları yapmaktan kaçınmıyorsunuz."
Haberin fotoğrafları